Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 15. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Gemenc Volán: Jogellenes volt a keddi sztrájk

Gemenc Volán: Jogellenes volt a keddi sztrájk

A munkavállalók előre be nem jelentett jogellenes munkabeszüntetése esélyt sem adott az arra való felkészülésre, ami súlyosbítja a jogellenesség tényének megítélését - fogalmazott közleményében a Gemenc Volán Zrt.

A cég alvállalkozója, az Orangeways Zrt. biztosítja az autóbusz járatokat Tamási és Dombóvár térségében.

A társaság emlékeztetett arra, hogy december 13-án Dombóvár és Tamási térségében a menetrend szerinti autóbuszjáratok három kivételével leálltak. Ezzel a lépéssel - írják - a 43 gépjárművezető a lakosságot közvetlenül kiszolgáló közszolgáltatás területén nyúlt jogellenes eszközhöz: az állampolgárok munkába, egészségügyi intézményekbe, iskolákba való eljutását akadályozták, jelentős sérelmeket, anyagi károkat és bosszúságot okozva ezzel.

Az előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés a munkabéke és a kiszámítható munkakapcsolat, valamint a foglalkoztatás biztosítása érdekében kötött azon megállapodásnak sem felel meg, amely két hónappal ezelőtt született a DÁM Szakszervezet, a Gemenc Volán Zrt., alvállalkozója az Orangeways Zrt., valamint a többségi tulajdonos MNV Zrt. között. Ebben rögzítették, hogy munkaügyi vitában felsővezetői egyeztetés történik, amire a keddi munkabeszüntetést megelőzően a munkáltatói oldal készsége ellenére nem került sor.

A Gemenc Volán Zrt. nem kompetens, így nem is kíván beleszólni az Orangeways Zrt. és munkavállalói közötti munkaügyi jogvitába, annak érdekében azonban minden körülmények között fellép, hogy a közszolgáltatási szerződésben rögzített személyszállítási feladatok az ott meghatározottak szerint teljesüljenek - hangsúlyozza a cég hozzátéve, hogy a munkabeszüntetésben, illetve annak szervezésében résztvevők felelősségének megállapítása, és a szükséges intézkedések megtétele az Orangeways Zrt. feladata.

Az előre be nem jelentett, jogellenes munkabeszüntetés ellenére a közszolgáltatásért felelős Gemenc Volán Zrt., alvállalkozójaként az Orangeways Zrt., MNV Zrt., folyamatosan egyeztetve mindent megtett annak érdekében, hogy a közforgalmú személyszállítás nagyobb fennakadások nélkül teljesüljön. December 14-én minden dolgozó az előírásoknak megfelelően felvette a munkát, így a közszolgáltatás szerdára teljes mértékben helyreállt - közölte a cég.

Dávid György a SZAKSZ (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet) Alapszervezetének elnöke korábban elmondta, hogy nem a szakszervezet áll a munkabeszüntetés mögött, a dolgozók egyéni szervezéséről van szó.

Dombóvár és Tamási környékén kedden reggeltől akadozott a menetrendszerinti közlekedés az Orangeways autóbuszvezetőinek munkabeszüntetése miatt, amelyet azért szerveztek, mert napok óta nem érkezett meg - december 9-én aktuális - novemberi fizetésük, egyes cafeteria elemeket pedig két hónapja nem fizetett ki munkáltatójuk. Az Orangeways Zrt. a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként 2009 júniusa óta működteti a menetrendszerinti közlekedést. Kedden a reggeli első járatok után az autóbuszok többsége nem indult el, pótlásukról csak részben tudott gondoskodni az Orangeways Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.