Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 09. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője, dr. Kriston Vízi József

Gombák ütötték fel a fejüket a múzeumban nagypénteken

Gombák ütötték fel a fejüket a múzeumban nagypénteken

Vendégelőadóként Patay Vilmos agrárszakembert, gombaszakértőt vonultatta fel legutóbbi összejövetelén a Dombóvári Herbárium, a Városszépítők egyik kisközösségének harmadik éve futó foglalkozás-sorozata.

Április 6-án délután dr. Kriston Vízi József köszöntötte az érdeklődőket a Helytörténeti Múzeum Bernát János révén festői hangulatot árasztó Szepessy-szalonjában. A múzeumvezető közreműködésével ezután két hónappal korábbi előadójuk, Dr. Papp Nóra kívánt kellemes húsvétot egy, az internet-éteren át továbbított szép csángó imával. A Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszékének ifjú kutatója ilyen formában három hónapos erdélyországi tanulmányútjáról jelentkezett.

A manapság főként országgyűlési képviselőségéről ismert Patay Vilmos bevezetőjéből kiderült, a kilencvenes évek második feléig gombaszakértősködött Dombóváron, a piacon volt az állomáshelye. Amióta felhagyott a tevékenységgel - egyébként a mai napig hívogatják gombaügyben - nincs is a területnek hivatalos szakértője a városban. Ő maga a hetvenes-nyolcvanas években tanulta ki a tudományt, 1985-ben Dombóvárra költözve pedig bejelentkezett az akkor a művelődési otthont vezető Balipap Ferencnél gombászkör vezetési szándékkal. A nyolc-tíz résztvevővel indult kezdeményezés később aztán valahogy elsikkadt. Mielőtt belefogott volna a se nem állatok, se nem növények bemutatásába, az előadó még elárulta, legutóbb a gombaszakértői vizsgákon adott elő a témában. Mint ezután kiderült, az őszintén bevallott tény szinte nyom nélkül hagyta Patay Vilmos előadását, amelyből néhány érdekességet ragadtunk ki.

A nem fotoszintetizáló gombák a vízben oldott szerves anyagok enzimes lebontása után ozmózissal szippantják be azokat szervezetükbe. Szerveik, szöveteik nincsenek, a föld alatt micéliumok, gombafonalak kiterjedt hálózatát növesztik. Ehhez képest csak a jéghegy csúcsa a felszínre felküldött termőtestük, amelynek fő küldetése a spórák szétszórása. A világ legnagyobb gombáját az USA Oregon államában találták. Cipőfűző vastagságú fonalai mintegy 890 hektárnyi terület talaját szövik át. Kiterjedése több mint 1600 futballpályányi, és becslések szerint 2400 éves.

A gombasejt falában ugyanolyan kitin található, mint a bogarak páncéljában. Egy fajta tévhit - derült ki -, hogy a gombaételek igen egészségesek. Néhány aminosavon és D-vitaminon kívül kevés hasznos tápanyag van ugyanis bennük. Laktató tehát a gomba, de a gyerekeink nem nőnek nagyra tőle.

A begyűjtéskor sokat segíthet a gombák életmódjának ismerete. Vannak olyanok köztük, amelyek szimbiózisban élnek növényekkel. Ezért is van az, hogy például fenyőfák sikeres átültetése csak a földlabdával együtt lehetséges. A gombák beazonosításakor nagy segítség az alaktanuk. Célszerű jól időzítve egy-két fajtát keresni, és nem leszedni mindenfélét. Kiadós esők után nagy a kényszer a gombákban a szaporodásra, ilyenkor szeretik felszínre nyomni termőtestüket. Az erdőknek nem a legsűrűbb belső részében, hanem utak és tisztások mentén érdemes próbálkozni. A spórákat akár mi magunk is hordozhatjuk a ruházatunkon. Jó példa erre az az 1985-ben a gunarasi erdőben talált gomba, amelyet magyar kiadású irodalom segítségével képtelenség volt beazonosítani. Egy NDK-s könyvet kapott előadónk ajándékba, abból derült ki, hogy alapvetően nem is honos nálunk a fajta. Valószínűleg NDK-s turisták járta az erdőben… A különböző gombáknak megvan a tipikus szaporodási időszaka. De az is igaz, hogy ha ideálisak a körülmények, nem foglalkoznak az évszakkal. Így fordulhat elő, hogy akár késő ősszel is találunk nyári gombát.

Mielőtt néhány igazán ízletes kedvenc receptjének - köztük a sültgomba-levesnek - rövid ismertetésével zárta volna előadását Patay Vilmos, még tippeket adott a leszedett zsákmány főzésre előkészítéséhez. Nem érdemes lehúzni a kalapbőrt - javasolta -, mivel az alatt finom aromaanyagok tanyáznak. Ha piszkos a kalap, inkább célszerű megmosni azt. Úgy szeleteljük a gombát, hogy átvágjuk a fonalakat, mivel így emészthetőbbé válik az étel.

A gombaszakértői prezentáció után a - gazdag tudásanyaghoz később elektronikus formában is hozzáférő - közönség Bencze Bálint orvostanhallgató Szent Hildegárd gyógyításairól szóló sorozatának folytatását hallgatta - értesült az időközben távozni kényszerülő szerkesztőnk. A farmakognóziával is foglalkozó fogorvostan-hallgató a hónap központi "növényére" tekintettel ezúttal a különböző növényekkel együtt élő(sködő) s együtt táplálkozó gombafélékről és gyógyhatásairól beszélt.

A fitoterapeuta háziasszony, Bordi Anna végezetül a „bolond”(ító) gombák gyógyító és sajnos ismét divatos drogként történő felhasználására, az ezzel járó veszélyekre figyelmet felhívó kiselőadása hangzott el. Ebben kitért a gombák pszichedelikus hatásának nyomaira is a művészeti alkotó folyamatokban, jó példát hozva ezekre többek között a következőkben: Alice csodaországban, Csáth Géza korai művei és a beat-nemzedék zenéi.

A szellemi táplálék mellett - medvehagymás sütemények képében - ezúttal sem maradtak együtt kóstolható finomságok nélkül a Dombóvári Herbárium lelkes résztvevői.

Szöveg és fotók: Cserveni Gábor. További felvételekért kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.