Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 27. 15:45, kedd | Helyi
Forrás: Teibert Csaba

Gondolatok a Rakonczay-teljesítmények margójára

Gondolatok a Rakonczay-teljesítmények margójára

Az óceánátevező Rakonczay házaspár decemberi dombóvári előadásának házigazdája fogalmazott meg gondolatokat, melyeket a pár férfi tagjának nemrég teljesített kenus óceánátkelése apropóján osztunk meg olvasóinkkal.

Azt hiszem, még sohasem találkoztam ilyen nyugodt, higgadt, de az álmaiknak elhivatott emberekkel, mint a Rakonczay házaspár. Bámulatos, hogy fiatal koruk ellenére mekkora tudásra és tapasztalatra tettek szert.

A december 9-i előadás utáni vacsoránál alaposan kikérdeztem Vikit és Gábort. Mindenre kíváncsi voltam, ami az óceánnal kapcsolatos. Ők pedig őszintén válaszoltak.

Elmondták, hogy a legnagyobb veszélyt az óceánban úszó konténerek jelentik, amelyek a rossz rögzítés miatt beleesnek a vízbe. A sok csomagolóanyag éppen annyira tartja fenn a konténereket, hogy csak a csúcsuk látszik ki a vízből, és így nagyon nehéz észrevenni őket. Egy ilyennel ütközni végzetes lehet.

A végtelennek tűnő víztükrön mindössze 60 km-re lehet ellátni, és húsz perc alatt egy hajó bármikor a közelbe érhet. Ha a kis csónak nem tér ki előle, akkor bizony nem marad sok esély a túlélésre.

Amikor azt kérdeztem tőlük, számolnak-e azzal, hogy Gábor nem tér vissza, az volt a válaszuk, hogy erre nem is gondolnak, mivel pontosan tudják, hogy mi van odakint.

Minden fejben dől el!

Barátaim minden héten megkérdezték, tudok-e valamit Gáborról, és mit gondolok, mi történt vele. Meglátjátok, hamarosan partot ér, nagyon elszánt és tudja, mire vállalkozott - mondtam.

Ezt a teljesítményt le lehet másolni, de az elsőséget senki nem veheti el tőle. Ő volt a világon az első, aki ezt megtette! Megdolgoztak érte a fiatalok, és büszkék lehetünk rájuk.
Ez a teljesítmény és a hit összefogása volt! Sok embernek adták vissza a reményt, hogy kell valamiben hinni, és ha hiszünk is benne, meglesz az eredmény.

Kedves Gábor, Isten hozott a szárazföldön! Dombóvár visszavár!

Lejegyzezte: Teibert Csaba

Első képünk a 2011. december 9-i előadáson készült. Második képünkön (forrás: atlantix.eu) Rakonczay Gábor kenujában, még valahol az óceánon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.