Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2014. Július 31. 14:00, csütörtök | Életmód
Forrás: Tomanovics Katalin

Gondot okoz az alvás? – Gyakori hibák, melyeket elkövetünk

Gondot okoz az alvás? – Gyakori hibák, melyeket elkövetünk

Vannak, akiknek komoly gondot okoz az alvás, még az otthon megszokott környezetében is. Elég néhány rossz szokás, és akár az egész napunkat felboríthatjuk azzal, ha nem pihenjük ki magunkat éjszaka.

Korunk egyik komoly népbetegsége az alvászavar. Különféle betegségek kialakulásában játszik nagyobb szerepet, hiszen drámai hatással van szervezetünkre. A normálisnál kevesebb alvás szívbetegséget, túlsúlyosságot, és gyenge agyműködést eredményezhet. Íme néhány hasznos dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy megelőzzük az alvászavart.

Az egyik leggyakoribb hiba a „hétvégi alvásmaraton”. Ismerős lehet, milyen jól tud esni egy fárasztó hét után a hétvégi pihenés. Legszívesebben átaludnánk az egész hétvégét. Sajnos a hét többi napjára ez rettentően káros, mivel teljesen felborítja alvási rendszerünket, és nagyon nehéz visszaállítani a régi kerékvágásba. Ugyanez igaz lehet a nyári szünetre is. Fontos, hogy napi nyolc órát szánjunk az alvásra. Ideális esetben ezt a hétvégéken, és a nyári szünetben is be tudjuk iktatni. Így nem fog gondot okozni, ha esetleg hétköznapokon korábban kell felkelnünk.

Nem is gondolnánk, de az ágy elhelyezedése a hálószobában szintén nagymértékben befolyásolhatja a nyugodt alvást. Napjaink egyik leggyakoribb ősi filozófiája, a Feng Shui szerint mind az égtájak, mind a hálószoba lakáson belüli helyzete, mind pedig az ágy pozíciója fontos szerepet kap a helység berendezése során. Ezek alapján az ágyat úgy tanácsos elhelyezni, hogy három oldalról körbejárható legyen, valamint lábunk ne az ajtó felé nézzen, de mégis rálássunk a bejáratra.

Gondot okoz az alvás? – Gyakori hibák, melyeket elkövetünk

A lefekvés előtt való koffeinfogyasztás szintén gyakori kiváltó oka lehet az alvászavarnak. Néhány órával a lefekvés előtt nem tanácsos koffeintartalmú italt fogyasztani. Viszont, ezt nemcsak a kávéra vonatkozik: a tea és a kóla ugyanilyen hatással van szervezetünkre. Ráadásul mindegyik vízhajtó hatású, ami szintén zavaró tényező lehet, hiszen nem kellemes állandóan kirohangálni.

Természetesen sok más kiváltó oka lehet az alvászavarnak. Hisszük vagy sem, de bízhatunk testünk jelzéseiben, amikre nem árt odafigyelni, hiszen az alváshiány komoly szövődményekkel járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 10:02, szerda | Életmód

A folyadékpótlásnál a sóbevitelre is figyelni kell!

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra