Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2015. Július 15. 07:20, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Görög adósság - Bírálja a mentőcsomagot az IMF egykori tanácsadója

Görög adósság - Bírálja a mentőcsomagot az IMF egykori tanácsadója

A mostani megállapodásnál a görög nép jobbat érdemel, olyat, amely tiszteletben tartja szuverenitását, kormányának is lehetővé teszi presztízse megerősítését, stabilizálja és nem kivérezteti a gazdaságot.

Hangsúlyozta Barry Eichengreen, az University of California közgazdász professzora, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori tanácsadója a World Economic Forum blog oldalán.
A szakember azt írta, Németország szerint a görögök a gazdasági összeomlás és az euróövezet elhagyása között választhatnak. Csakhogy mindkét megoldás ugyanúgy gazdasági összeomlással jár, bár az első - ha ugyan nem mindkettő - még politikai kockázattal is - vélekedett.

Felidézte egy 2007-es írását, amelyben kifejtette, hogy várható súlyos gazdasági következményei miatt miért nem fogja soha egyetlen tagállam sem önként elhagyni az euróövezetet, egyben rámutat arra, hogy a görög kormány ezzel nyilvánvalóan tisztában volt, hiszen végül belement azokba a feltételekbe, amelyeket a népszavazás alig pár nappal korábban elutasított. Megjegyezte azt is, nem számított rá, hogy lesz egy másik olyan euróvöezeti tag, Németország, amelyik az övezet elhagyására kényszerítené az országot. Gyakorlatilag ezt jelentik ugyanis a német pénzügyminiszter által támasztott "politikailag elfogadhatatlan és gazdaságilag perverz" feltételek - írta.

Wolfgang Schäuble elképzelése az euróövezeten kívüli "pihentetésről" egyszerűen "groteszk" - fogalmazott Barry Eichengreen. A gazdasági összeomlás és a humanitárius katasztrófa közepette a görög kormánynak nem lesz más választása, mint saját devizát kibocsátani a közfeladatok finanszírozásához. Elképzelhetetlen, hogy a gazdasági romlásnak ezen a fokán egy ország képes lenne még ebben az évtizedben teljesíteni az euró bevezetésének a feltételeit. Ha tehát bekövetkezik a Grexit, az nem átmeneti lesz, hanem végleges - szögezte le a közgazdász professzor.

A professzora hangsúlyozta, hogy pusztán strukturális reformokkal a görög gazdaságot már nem lehet kimenteni a romlás ördögi köréből.

A megállapodásban 2018-ra megkövetelt 3,5 százalékos GDP-arányos elsődleges költségvetési többlet csak mélyebb válságba taszítja az országot - szögezte le. Az adósság átstrukturálása pedig vajmi keveset javít a helyzeten, hiszen az évtized végéig még nem lesznek igazán súlyosak a kamattörlesztési terhek. A mélyülő recesszió viszont óhatatlanul a költségvetési célok elvétését, az pedig a kiadások csökkentését vonja majd maga után, ami csak felpörgeti a gazdasági romlás ördögi körét.

Ennek pedig elkerülhetetlenül Grexit lesz a vége, és úgy tűnik Németország épp erre játszik - írja az amerikai közgazdász professzor.

Címkék: adósság, görög

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.