Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2011. Április 09. 23:58, szombat | Helyi

Gundi és Laci a B33 dombóvári fordulóját promótálta

Gundi és Laci a B33 dombóvári fordulóját promótálta

Azért járt csütörtökön az új országos kosársorozat főszervezője, Gundel Takács Gábor Dombóváron, hogy a helyi rendezvénygazdával, Kormos Lászlóval együtt népszerűsítse a most vasárnap a DVMSE-csarnokban sorra kerülő tornát.

Gundel Takács Gábor: A streetball és a B33 között nagyjából akkora a különbség, mint a futsal és bármely más kispályás foci között. A B33 lényege az, hogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség létrehozott egy szabályrendszert, amelynek alapján ezt a három-három elleni kosárlabdát játsszák. Az alapvető különbség a streetballhoz képest, hogy itt kétszer öt percig tart egy mérkőzés, 10 másodperc a támadóidő, van időmérés, van játékvezető és jegyzőkönyv készül minden mérkőzésről. Egyfajta versenykosárlabda tehát a B33, nem úgy, mint a tömegsport jellegű streetball. A B33 átmenet az öt-ötös kosárlabda és a streetball között. Először az Ifjúsági Olimpián szerepelt Szingapúrban az új szisztéma. Fontos lehet a B33, mert viszonylag kevés iskola szerepel a diákolimpiákon. Van, ahol nincs elég kosaras ahhoz, hogy megyei kosárlabda bajnokságot indítsanak. Mivel itt háromfős gárdák játszanak, könnyebb csapatokat összeállítani. Így szélesebb lehet a tömegbázis. Együttműködünk a Kosárlabda Szövetséggel, akik intézik a tömegsportos, amatőr sportos részét a tornáknak. Mi pedig szervezzük a sorozatot, amely idén tíz állomást tartalmaz. Dombóvár az ötödik helyszín. Hasonló a lebonyolítás a teniszhez. A csapatok helyszínről helyszínre vándorolnak, a pénzdíj mellett ranglista pontokat is adunk minden résztvevő gárdának. A május végi döntőbe a ranglista legjobb tizenhat csapata jut be. Az országos győztes félmillió forinttal lesz gazdagabb.

Kormos László: A B33 dombóvári tornáján három-négy fiatal csapat küzd egymással a versennyel párhuzamosan. A fiatalok bevonásával kicsit a B33 lehetséges utánpótlására is gondolunk.

Gundel Takács Gábor: Az öt-ötös kosárlabda is tulajdonképpen a három-hármas kapcsolatokra épül. Fontos, hogy a B33-nál játékvezető vigyáz a kosárlabda szellemiségére. A Nemzetközi Kosárszövetség jelezte felénk, hogy tetszik nekik, hogy Magyarországon ilyen úttörő módon és lelkesen szervezik a nemzetközileg FIBA 33-ként ismert versenyformát. Kellenek is a tapasztalatok, hogy a játék megtalálja a helyét. Fejlődnek is a dolgok. Az egyik tornán például felbukkant egy edző a kispadon. A játékosok először úgy vélték, éppen eleget szól bele a dolgaikba a hagyományos csapatnál, hagyja őket nyugodtan szórakozni. Aztán rájöttek, hogy nem is akkora baj egy edző. Sok a vacillálás az ideális csapatösszetételeken is. Vannak, akik csere nélkül jönnek, aztán amikor már éppen kilehelnék a lelküket, jönnek rá, hogy nem árt, ha többen vannak. Úgy néz ki, hogy a csapatok gerincét az NB I/B-s és NB II-es játékosok teszik ki. A lányok nem nagyon tudnak labdába rúgni, az egy-egyezésnél hátrányban vannak a fiúkkal szemben. A műkedvelők sem nagyon élnek meg a B33-ban. Az ember észre sem veszi, jön az egyik csapat által dobott 33 pont és vége - mondjuk 6 perc alatt. Hamarosan kialakul majd a B33 önálló versenykultúrája, rendszere. Könnyen lehet, hogy az NB I/B-s csapatok azt mondják majd maguknak, hogy érdemes indulni itt, mivel különben nem kerülne képernyőre a gárda és a szponzoruk.

Kormos László: Lehet, hogy lesz egy B33-as profi csapata Dombóvárnak. Az új verseny akár minőséget hozhat a helyi kosársportba. Pénzdíjas a verseny, tehát a csapat, ha jól játszik, kitermelheti a saját kiadásait.

Gundel Takács Gábor: Bővíteni akarjuk a tornák számát. Októberben is, amikor vége a streetball szezonnak, szeretnénk elindítani egy sorozatot. Májusban egyébként a szomszédvár Kaposváron is lesz verseny. Viszont Szekszárd és Pécs nem szerepel a kísérleti év helyszínei között. Mivel pedig egy csapat akárhány tornán elindulhat, könnyen lehet, hogy átjönnek játszani innen is Dombóvárra.

Kormos László: 8-10 csapatról tudok, amelyek várhatóan indulnak Dombóváron.

Gundel Takács Gábor: A csapatoknak regisztrálniuk kell egyszer a honlapon. Több mint 60 gárda tette ezt meg, de eddig csak a felük vett részt valamelyik versenyen. Így tehát nem ismerjük a még nem játszottak szándékait. Eddig az volt a jellemző, hogy 10-12 csapat játszott egy-egy tornán. Valószínűleg ez lesz a helyzet Dombóváron is. A mérkőzések egyébként 11 órakor kezdődnek. Egy nap egy csapat legfeljebb hét meccset bír, ez a tapasztalat. Nem csoda, hiszen csak akkor áll az óra, ha kimegy a labda vagy fault van. Nincs időkérés. Sokan a csereemberre bízzák, hogy nézze az órát, és mondja be, hogy hogyan állnak. Látványosak a meccsek, sokszor 50-60 pont születik igen rövid idő alatt. Csoportküzdelmeket követően a legjobb nyolc játszik egyenes kiesésben. Nincsenek bronzmeccsek, a két harmadik visszanyeri nevezési díját. A második 40 ezer, a győztes 100 ezer forintot kap.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 08:00, szombat | Helyi

Különleges adomány a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménynek

Friedrich László dombóvári származású rajztanár ajánlotta fel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán készült diplomamunkáját az intézménynek.

2021. Február 26. 15:00, péntek | Helyi

A 90 éves Törő Józsefet köszöntötték

90. születésnapja alkalmából köszöntötte családja és Pintér Szilárd polgármester Törő Józsefet.

2021. Február 25. 16:00, csütörtök | Helyi

A Pénzügyi-Biztosítási Tanácsadó Iroda profi szakértelemmel segíti ügyfeleit Dombóváron

Nézzük át és tegyük rendbe a szerződéseit! Hívjon, segítek! Tel.: 06-30/901-0644

2021. Február 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Újabb műfüves pálya készült el Dombóváron

Megtörtént a Tolna Megyei SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma területén épült műfüves pálya műszaki átadása.