Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 28. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

„Gyermekhangok a Békéért”

„Gyermekhangok a Békéért”

Az ENSZ nemzetközi békenapja tiszteletére világrekord felállítását tűzte célul az Egységszív Alapítvány.

„Gyermekhangok a Békéért”

„Csak a békeálmodók,
békeszeretők

és békeszolgálók
tudják átalakítani a világot!”

- Sri Chinnmoy -

Az ENSZ nemzetközi békenapja tiszteletére világrekord felállítását tűzte célul az Egységszív Alapítvány, melyet 2019. október 21-én, a pécsi Kodály Központban állított fel 21 iskola 827 gyermek ajkán felszólaló dallamokkal. E különlegesen felemelő és nemes célnak az elérésében iskolánk ének-zene tagozatának Nagykórusa is tevékeny részese volt.

Az ország második legnagyobb és legjobban hangzó koncerttermében a kora délelőtti próba ébresztette a gyerekeket a közös dalolásra. Vezető karnagyként Schóber Tamás, a PTE Pannon Gyermekkar vezetője irányította a hangolódást gyerekek és a zenekar között. Az 1984-ben alakult svájci Mountain Silence női együttes tagjai játékukkal és az érdekes keleti hangszerekkel (erhú=kínai hegedű, amely kéthúros hangszer) lenyűgözték a daloló ifjúságot.

A főpróbát követően nyüzsgő sisere hadként vette birtokába az épületet a gyermekek serege. Étkezés, lazítás, levegőzés, mozgás oldotta a testeket. Közben az iskolánkban hajtogatott origami madarakat feltűztük a béke falára. Kedves Andrea néni! Vidáman csipogtak a falon a színes madárkák. Köszönjük szépen a segítségedet!

Pontosan 11 órakor kezdődött a koncert, a hangfelvétel. A színpadot és a nézőteret betöltötték a főszereplők. 15 dal szólalt meg több nyelven: angolul, magyarul, japánul és hindi nyelven, melynek szerzője az indiai származású Sri Chinmoy béke filozófus, zeneszerző és költő, aki egész életét a béke ügyének szentelte.

A gyerekek megérezték, hogy összefogva, közösen óriási eredményekre képesek. A zene hatalom, amely megteremti a békét, s együttműködésre ösztönöz. Biztat arra, hogy tudjuk önmagunkat túlszárnyalni és legyőzni. S csak akkor nyerünk, ha nem akarunk másokkal harcolni. A mi kis gyermekeink nyertek. Nyertek tudásban, pontosságban, figyelemben, fegyelemben és megjelenésben is. Büszkék voltunk Rátok! (Irénke néni, Éva néni, Csilla néni és Klári néni)

A koncert felvétele végén nagy meglepetés várt ránk. A színpadra, ahol eddig a zenéé volt a főszerep, a Békefutás fáklyája érkezett meg. A Békefutás az egész világot átfogó fáklyás váltófutás. 1987-ben indult útjára, s azóta 150 országban több millió emberhez jutott el a béke üzenete ily módon 630000 km-en keresztül. Híres támogatói eme programnak: II. János Pál Pápa, aki megáldotta a fáklyát, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya, Diana hercegnő, Ferenc Pápa. Kis hazánkból: Erőss Zsolt, Kőbán Rita, Egerszegi Krisztina, Kovács István Kokó, Nagy Tímea, Szekeres Pál. A Békefutás szóvivője: Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok.

Ilyen híres nevek hallatán gyermekeink is lábra kaptak, s az épületet körbe futva e nemes cél részeseivé váltak. Kiválasztottaknak érezhették magukat azok a kórustagjaink, akik a fáklyát a magasba emelhették az elődök kézlenyomata után.

„Ne próbáld megváltoztatni a világot.
Kudarcot fogsz vallani.
Próbáld meg szeretni a világot.
Lám, a világ megváltozott.”

- Sri Chinmoy -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.