Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 13. 07:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Gyilkol a szibériai hideg

Gyilkol a szibériai hideg

Tovább nőtt a megfagyottak száma Lengyelországban, ahol január vége óta kihűlés következtében már 82-en haltak meg, közülük 6-an az utóbbi 24 órában.

Olaszország több tartományában kritikus a helyzet. Az uniós energiaügyi biztos szerint nem lesz gond a gázzal.

Rendőrségi statisztikák szerint a múlt év azonos időszakában 15-en fagytak meg Lengyelországban. A múlt évhez viszonyítva a rossz és elavult fűtés- és szellőzőrendszerek áldozatainak a száma is nőtt. Pawel Fraczak, a tűzoltóság szóvivője szerint az utóbbi 24 órában 9 ember halt meg különféle tűzesetekben, és 26 személy sérült meg. Az egész országban január vége óta csaknem 6500 tűzesetben 59-en haltak meg.

Lengyelországban a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtökön este visszatért a szibériai hideg. Az ország délkeleti részében fekvő Bieszczady-hegységben szombat hajnalban ismét mínusz 30 fok-Celsius alá süllyedt a hőmérséklet, de vasárnap reggel már néhány fokkal „melegebb” volt. Az egész országban mínusz 15-20 fok közötti hőmérsékletet mértek, napközben pedig átlagosan tíz fokkal melegedett fel a levegő. A meteorológusok hétfőtől további enyhülésre számítanak.

Elzárt falvak, megfagyott madarak

Rómában olvad a hó és újranyitnak az iskolák, ám a sarkvidéki időjárás továbbra is kritikus helyzetet teremt Marche és Emilia Romagna tartományban. A napsütés visszatértével Rómában hétfőn újranyitnak az iskolák, valamint a közhivatalok, és helyreállt a közlekedés is, amelynek forgalmában hétfő éjfélig még tilos a kétkerekűek közlekedése. Az állatvédő egyesületek adatai szerint az utóbbi napok zord időjárási viszonyai között több száz énekesmadár fagyott meg a római parkokban. Vasárnapra helyreállt a fiumicinói Leonardo Da Vinci nemzetközi repülőtér forgalma.

Marche és Emilia Romagna tartományban a hóréteg továbbra is nehezíti az autósztrádákon való közlekedést. A marchei Pesaróban és Urbinóban az oktatás hétfőn is szünetel, és zárva lesznek az iskolák hétfőn Triesztben is. A nagy hó komoly akadályt jelent Arezzo és Grosseto térségében. A Rimini feletti hegyekben több kistelepülés teljesen elszigetelődött a külvilágtól. Hó alatt vannak a Róma és Nápoly közötti falvak az Appenninekben. Ismét havazott Szardínia tengerpartján, Olbia városában, és nap közben mínusz tizenhat fokot mértek a bortermelő Asti városában.

Lesz elég gáz

Az EU energiaügyi biztosa szerint nincs ok aggodalomra a gázellátás miatt a mostani hideg időben sem. „Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét” – mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Günther Oettinger vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban – legutóbb 2009 elején – elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett.

Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott. A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten „több mint elegendők” a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.