Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 18. 22:09, kedd | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

A dombóvári városi kórház 2002. október 18-a óta viseli Szent Lukács nevét. Az éves emléknap délutánjának egyik helyszíne a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény volt, ahová ellátogatott a pécsi megyéspüspök is.

Az egészségügyi intézmény vezetői, dr. Kerekes László és Nagy Béla elkísérték a múzeumba a társaságukban lévő Udvardy Györgyöt, a pécsi római katolikus egyházmegye püspökét. Vele tartott Rostás Jenő István belvárosi apátplébános és Kutas Attila, Újdombóvár plébánosa is.

A házigazda városszépítők és a múzeum munkatársai nevében a rangos vendégeket dr. Kriston Vízi József köszöntötte és vezette be a 115 éves múltra visszatekintő - jelenleg már egy évtizede e helyen közgyűjteményként működő - főszolgabírói lakba. Itt először Pál Csaba tartott élvezetes ismertetőt a kórházi főorvosokból és főnővérekből álló szakmai csoportnak, akik Széles Lajos, a gyógyító borbély, a Naksol felfedezőjének életét bemutató kiállítást s vele együtt a mindig újat kereső érték-alkotó világlátott vidéki embert mutatta be. A vendégek ezután a Kapos-mente díszítő művészetének két speciális tárgytípusával ismerkedtek meg, a hímzett vőlegényingekkel és a nők hagyományos fejviseletével, a sehol máshol nem ismert pillével.

Rostás Jenő külön meghatottsággal mutatta be püspök úrnak azokat a tárlókat, amelyek Cser Mária tanárnő, népi iparművész és hitoktató példáját hozzák testközelbe. A Gimnázium egyik legendás, 1941-ben végzett évfolyamának tablójánál, Marczell György és Sarkantyu Simon, valamint Balássy Gyula fafaragó népművész alkotásainál külön tisztelegtek a jeles látogatók.

A Szepessy-szalonba lépve Fodor Ákos dombóvári festőművész mutatta be a belvárosi plébániának éppen most készülő egyik képét, amely Fausztina nővért ábrázolja.

A helyet foglaló vendégsereg előbb Tóth Ada Eszter tanárnő, az APOK művészeti iskolaigazgatója klarinétjátékában gyönyörködhetett, mely során két mesterdarab - Kodály: Este a tábortűznél és Kovács Béla: Hommage á Kodály – csendült fel. A lenyűgözött közönség számára ezután Horváth Kata múzeumi művészetpedagógus és rajztanár tartott vetített képes előadást Bernát János (1910-1964) képzőművészeti munkásságáról, kiemelve abból az itthoni és külföldi szakrális munkák javát.

Udvardy György örömmel vette át az ez alkalomra készített katalógus-CD-t, valamint a háziak további ajándékait, akik most sem mulasztották el felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy Bernát János összegyűjtött alkotásai méltó környezetben való elhelyezést érdemelnek egy állandó kiállítás formájában, valamint hogy elengedhetetlen a feltárt anyagok szakszerű gondozása.

A közel másfél órás programra a Magyar Festészet Napjának országos rendezvényei keretében került sor.

Fotók és szöveg: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.