Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2011. Október 18. 22:09, kedd | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

A dombóvári városi kórház 2002. október 18-a óta viseli Szent Lukács nevét. Az éves emléknap délutánjának egyik helyszíne a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény volt, ahová ellátogatott a pécsi megyéspüspök is.

Az egészségügyi intézmény vezetői, dr. Kerekes László és Nagy Béla elkísérték a múzeumba a társaságukban lévő Udvardy Györgyöt, a pécsi római katolikus egyházmegye püspökét. Vele tartott Rostás Jenő István belvárosi apátplébános és Kutas Attila, Újdombóvár plébánosa is.

A házigazda városszépítők és a múzeum munkatársai nevében a rangos vendégeket dr. Kriston Vízi József köszöntötte és vezette be a 115 éves múltra visszatekintő - jelenleg már egy évtizede e helyen közgyűjteményként működő - főszolgabírói lakba. Itt először Pál Csaba tartott élvezetes ismertetőt a kórházi főorvosokból és főnővérekből álló szakmai csoportnak, akik Széles Lajos, a gyógyító borbély, a Naksol felfedezőjének életét bemutató kiállítást s vele együtt a mindig újat kereső érték-alkotó világlátott vidéki embert mutatta be. A vendégek ezután a Kapos-mente díszítő művészetének két speciális tárgytípusával ismerkedtek meg, a hímzett vőlegényingekkel és a nők hagyományos fejviseletével, a sehol máshol nem ismert pillével.

Rostás Jenő külön meghatottsággal mutatta be püspök úrnak azokat a tárlókat, amelyek Cser Mária tanárnő, népi iparművész és hitoktató példáját hozzák testközelbe. A Gimnázium egyik legendás, 1941-ben végzett évfolyamának tablójánál, Marczell György és Sarkantyu Simon, valamint Balássy Gyula fafaragó népművész alkotásainál külön tisztelegtek a jeles látogatók.

A Szepessy-szalonba lépve Fodor Ákos dombóvári festőművész mutatta be a belvárosi plébániának éppen most készülő egyik képét, amely Fausztina nővért ábrázolja.

A helyet foglaló vendégsereg előbb Tóth Ada Eszter tanárnő, az APOK művészeti iskolaigazgatója klarinétjátékában gyönyörködhetett, mely során két mesterdarab - Kodály: Este a tábortűznél és Kovács Béla: Hommage á Kodály – csendült fel. A lenyűgözött közönség számára ezután Horváth Kata múzeumi művészetpedagógus és rajztanár tartott vetített képes előadást Bernát János (1910-1964) képzőművészeti munkásságáról, kiemelve abból az itthoni és külföldi szakrális munkák javát.

Udvardy György örömmel vette át az ez alkalomra készített katalógus-CD-t, valamint a háziak további ajándékait, akik most sem mulasztották el felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy Bernát János összegyűjtött alkotásai méltó környezetben való elhelyezést érdemelnek egy állandó kiállítás formájában, valamint hogy elengedhetetlen a feltárt anyagok szakszerű gondozása.

A közel másfél órás programra a Magyar Festészet Napjának országos rendezvényei keretében került sor.

Fotók és szöveg: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 08:37, hétfő | Helyi

Földi életünk és az isteni gondviselés

Bodó Imre tartott előadást a Katolikus Közösségi Házban 2020. január 22-én.

2020. Január 24. 07:00, péntek | Helyi

Könyvbemutató: K. Németh András - Tamási 1919-ben

K. Németh András: Tamási 1919-ben ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménybe.

2020. Január 22. 07:00, szerda | Helyi

120 éve született a XX. század legnépszerűbb írója

Mintegy 47 könyve jelent meg eddig 11 nyelven. 2013-ban eladták itthon a tízmilliomodik kötetét, külföldön ez a szám másfél millióra tehető.

2020. Január 21. 10:33, kedd | Helyi

A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzése céljából tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.