Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 06. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: www.general-anzeiger-bonn.de

Ha szüret, akkor mustgáz-veszély!

Ha szüret, akkor mustgáz-veszély!

A legtöbb borvidéken, nagyobb borászatoknál, de a kisebbeknél és a hobbi termelőknél is megkezdődött a szüret. Ebben az időszakban gyakran előfordul halálos mustgáz mérgezés, amely egy kis körültekintéssel megelőzhető.

A következő tájékoztatóban az igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság legfontosabb megelőzési szabályait foglaltuk össze, de az is kiderül, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.

A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, amiből etil-alkohol és szén-dioxid, vagy más néven mustgáz keletkezik.

A mustgáz a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti. A mustgáz magas koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába is tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét. Nem érzékeli, mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben.

Magyarországon évente országosan 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. Szerencsére Tolna megyében az elmúlt évben nem történt mustgáz-mérgezés.

Megelőzés

Megfelelő szellőzés kialakításával elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A baj egyszerűen megelőzhető, egy meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Célszerű a must forrásának idejére "Figyelem mustgáz veszély” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások tájékoztatása céljából.

Ha baj van

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen maga is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó telefonszámon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék használata mellett kimenteni!

Címkék: mustgáz, szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.