Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 12. 22:39, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói tiltakozás - Az ország több városában demonstráltak a hallgatók - ÖSSZEFOGLALÓ

Hallgatói tiltakozás - Az ország több városában demonstráltak a hallgatók - ÖSSZEFOGLALÓ

Az ország több városában tiltakoztak a hallgatók a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen szerdán. Budapesten több ezren vonultak végig a belvároson, és a Kossuth tér lezárt részét is elözönlötték. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek. Megszólalt az ügyről az Országgyűlés elnöke is, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormány kész a párbeszédre, de a diákok egyelőre nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Sopronban, Szegeden és más településeken tartott fórumokon visszatérő követelés volt a felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítása, az oktatás átfogó reformja, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlése.
A legnagyobb megmozdulás Budapesten volt.

A hallgatók a Műegyetem budai épületében gyűltek össze, ahol a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kijelentette, hogy a diákok akkor érhetik el követeléseik teljesülését, ha egységesek maradnak. Solti László, a Szent István Egyetem rektora a Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte, hogy ellentétes a nemzetközi trendekkel a forráskivonás a felsőoktatásból, és az a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.
A műegyetemről a diákok rendőri felvezetéssel Pestre vonultak az Erzsébet hídon át.

A hallgatók először a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt álltak meg egy időre, majd a Kossuth térre vonultak, ahol elözönlötték a lezárt területet. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, majd felsorakoztak az Országház előtt, de fél kilencig egyebet nem tettek. Ezután a rendőrsorfal néhány méterrel hátrébb szorította a tüntetőket.
Nagy Dávid az MTI-nek azt mondta: a kordon átlépését nem tervezték, az spontán módon történt. A HÖOK vezetője később megafonba beszélve arra figyelmeztette a diákokat, hogy radikális csoportok tagjai épültek be közéjük, és tüntetésük békés. A diákok azt követelték, hogy a kormány egy képviselője jöjjön ki hozzájuk, majd kilenc óra előtt elhagyták a teret. Mintegy kétszázan tovább indultak a Budapesti Corvinus Egyetem felé.
Szegeden a Fidesz-irodánál demonstráltak a hallgatók, akik ismertetni akarták követeléseiket a kormánypárti politikusokkal.

A diákok plakátjaikkal teleragasztották a létesítmény portálját, hogy „a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság”. Akciójuk után a Fidesz helyi elnöke közleményben hívta fel a hallgatók figyelmét arra, hogy ne sértsék mások alapvető jogait. Tudatta, hogy a kormánypárt politikusai készek a párbeszédre, de a diákok eddig nem keresték őket.
Hasonló véleményen volt Kövér László házelnök is, aki egy sásdi sajtótájékoztatón beszélt a hallgatói megmozdulásokról. Emlékeztetett arra, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel. Hozzátette: nem érti az elutasítást, és azt a kérdést tette fel, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg, vagy erődemonstráció zajlik.
Délelőtt a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új rendszerben csökken a hatáskörük.
"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá Giró-Szász András.
Szintén délelőtt jelentette be Nagy Dávid, hogy Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a HÖOK választmánya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár