Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Háromezer helyszínen intézhetjük hivatalos ügyeinket

Háromezer helyszínen intézhetjük hivatalos ügyeinket

A tervezett közel 400 kormányablakból jelenleg mindössze 78 működik, azonban a nagyobb fejlesztések és közbeszerzések már elindultak: halad előre a reform, melynek végén háromezer munkaállomáson intézhetjük ügyeinket. Ezzel párhuzamosan folyamatos az informatikai eszközbeszerzés: a hivatalok tavaly jelentős eszközállományt, köztük tableteket vásároltak, idén pedig több ezer nyomtatót vennének – mondta el a Rádió Orientnek Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár.

A területi államigazgatás szervezeti átalakítása megtörtént, felálltak a kormányhivatalok és a járási hivatalok, folyamatos a konszolidáció. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória elmondta, a kormányablakok egységes fizikai struktúrája már kialakult. A több mint 300 kormányablak átadása az óriási fejlesztések és az elhúzódó közbeszerzési eljárások miatt nem valósult meg 2014 elejére, azonban a nagyobb beszerzések már elindultak, már csak a kisebbek vannak hátra. „A közel 400 tervezett ügyintézési pontból 78 üzemel jelenleg, az irányok megvannak, haladunk tovább.”

Az új ügyintézési kultúra szerves része a személyes és a telefonos mellett az elektronikus ügyfélszolgálat. Az informatikai fejlesztések mellett folyamatos az informatikai eszközbeszerzés: 2013-ban 18 ezer eszközt, köztük tableteket vásároltak, és idén több ezer nyomtatót kívánnak beszerezni. A területi közigazgatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, ezek az eszközök a korszerű ügyintézés biztosítása mellett a fogyatékkal élőket is segíteni fogják.

„A kormányzat célja a járási hivatalok és a kormányhivatalok további erősítése” – Zöld-Nagy elmondta, már születtek tervek a további integrációról. A 3 éve működő rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ennek ellenére a funkcionális integráción van még mit javítani. A további integrációs körről az új kormány fog dönteni – tette hozzá a helyettes államtitkár. Kiemelte, a kormányablakokban intézhető ügyek száma is folyamatosan emelkedik: a jelenleg zajló belső tesztet követően 2500 ügykör leírása jelenik meg az ügyintézők, a kormányzati szervek és az állampolgárok által elérhető tudástárban. „Folyamatos az ügykörök telepítése, negyedéves ütemezéssel számolunk.”

Az ügyintézést tájékoztató táblák teszik gördülékennyé, amiken az adott helyszínen intézhető ügyek listája fog szerepelni. A várakozási idő minimalizálása érdekében az ügyintézők tájékoztatnak a közelben lévő további kormányablakokról – emelte ki a vendég. Zöld-Nagy hozzátette, főszabály szerint minden munkaállomáson ülnie kell ügyintézőnek, azonban még nem teljes a rendszer. „Összesen háromezer munkaállomás lesz az átalakítás végén.”

A kormányablakok, okmányirodák és a kormányhivatalok helyi szinten dönthetnek arról, hogy alkalmaznak-e szakmai gyakorlatos hallgatókat. A back office-ban, a szkennelésben és az ügyfelek eligazításában tudnak segíteni a diákok, azonban a gyakornokrendszer működtetése a helyi vezetők döntése – emelte ki a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk