Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 09. 10:20, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Háromszáz kormányablak jön létre a járási szervezetben

Háromszáz kormányablak jön létre a járási szervezetben

A járási szervezetben összesen 300 kormányablak jön létre a jövő év végéig - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára tegnap Tatán.

A Magyary Zoltán-emlékkonferencián a közigazgatás korszerűsítéséről és a járások szerepéről előadást tartó államtitkár kiemelte: a kormányablakok javítják az állam és a polgárok kapcsolatát. Az átalakítás célja - mutatott rá az államtitkár -, hogy az állam igazgatási feladatait „a saját rendszerén keresztül lássa el”.

Szabó Erika (képünkön, amely egy május 17-i konferencián készült - MTI-fotó: Kovács Tamás) tájékoztatójából a következő részletek derültek ki a járási rendszerben létrejövő kormányablakokról:

Minden településen, amely járási székhely lesz és mindenhol, ahol jelenleg okmányiroda működik, lesz kormányablak, amely két műszakban, reggel nyolctól este nyolcig fogadja majd az állampolgárokat. Ráadásul ezek a kormányablakok minden államigazgatási hatósági ügyben illetékesek lesznek. Az egyablakos ügyintézéssel nagymértékben javul az ügyfelek kiszolgálása.

A járási rendszer kialakításával a jegyzőknél csak azok a feladatkörök maradnak, amelyek helyismeretet igényelnek. Ilyenek például az adóigazgatás, az anyakönyvi szolgáltatás és az építésügy. Az új járások a harminc évvel ezelőttiektől abban különböznek, hogy ezek nem közigazgatási egységek, hanem az állam legkisebb államigazgatási területi egységei. Önkormányzati szint nem épül rájuk, „működésükben választott testület nem jelenik meg”.

Szabó Erika egy héttel korábban, Hajdúszoboszlón, a VIII. okmányirodai szakmai napokon tartott előadásában jelezte, az okmányirodák 2013. január 1-jével átkerülnek a járási hivatalokhoz. Jelenlegi dolgozóiknak egyéves képzésen kell részt venniük, hogy a később - 2013. december végére - felálló kormányablakban dolgozhassanak. A középfokú végzettségűek kompetenciamérésen vesznek majd részt, és vállalniuk kell, hogy öt éven belül felsőfokú végzettséget szereznek. Az államtitkár hozzátette: a létrejövő járási kormányablakok dolgozói lesznek „az állam arcai”, rajtuk múlik majd, hogy az ügyfél milyen képet kap „a jó államról”.

A kormányváltáskor bürokratikus, átláthatatlan, széttagolt szervezetet örököltek, összesen 33 szakigazgatási szerv működött regionális vagy megyei szinten. Eddig 14 ilyen szervezetet már integráltak a kormányablakok rendszerébe. A korábbi közigazgatási hivatalokban 2010 decemberéig 1500-an dolgoztak, a 14 szakigazgatási szerv integrálásával 23 ezerre nőtt a kormánytisztviselők száma - mondta szintén Hajdúszoboszlón az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.