Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 25. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Hatalmas csapás a pálinkafogyasztóknak

Hatalmas csapás a pálinkafogyasztóknak

Jövőre 20 százalékkal emelkedhet a pálinka ára. Ennek oka, hogy 10 százalékkal nőtt a jövedéki adó, illetve hogy idén gyenge volt a gyümölcstermés a fagykárok és az aszály miatt.

A kereskedők szerint ebben az évben már érezhető volt a forgalomban, hogy magánszemélyek 50 literig otthon is főzhetnek égetett szeszt.

Minőségi pálinkát csak jó alapanyagokból lehet készíteni, idén azonban jelentősen nőttek a gyümölcsárak. A termelők jövőre drágulásra számítanak.

– A nagyon száraz nyár, a kevés eső, illetve a tavaszi fagyok sok gyümölcsöt vittek el. Főleg ez emelte meg a pálinka árát és emiatt csökkent a forgalom – tette hozzá a Téti Pálinkafőzde Kft. jövedéki ügyintézője, Marozsán Anita.

Két éve szabad otthon is pálinkát főzni, ennek hatása tavaly még nem volt érezhető, de idén már kevesebb alkohol fogyott a boltokban.

– Az adózott olcsóbb égetett szeszes italok forgalma egyértelműen azért csökkent, mert a helyébe az otthon főzött, adózatlan párlat került, a másik ok pedig, hogy mivel az elmúlt évben nőtt a pálinkapiac hazánkban, így vélhetően a fogyasztás is nőtt – mondta Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.

A kereskedők szerint az emelkedő árak ellenére leginkább a jó minőségű italokra van igény.

– A minőségi árura továbbra is fennáll az igény, a silány minőségűt viszont nem keresik. A 37 fokos alkoholszint már erősebbnek számít, a gyengére kisebb az igény. A nagyon kommersz áru abszolút nem kell – jelentette ki egy győri vegyeskereskedő.

A pálinka és az egyéb szeszes italok januártól tovább drágulnak, mert 10 százalékkal nő a jövedéki adó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során