Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 25. 21:57, hétfő | Helyi
Forrás: Döbrököz honlapja, Enjoy Rádió

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett Döbröközön vasárnap késő délután. Döbröközhöz hasonlóan Kurd és Csibrák egy részét is a közeli domboldalakról érkező sár öntötte el.

Csibrákon az iskola és az óvoda épületéből a tűzoltók segítségével távolították el a sarat. Szakály és Kurd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt kedd hajnalig kell korlátozásokra számítani.

Július 24-én vasárnap késő délután leszakadt az ég Döbröközön. Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett. Az utcákon vastagon hömpölygött a víz, és a szél által letépett ágakat, törmelékeket, téglákat és sarat vitt magával. A szőlőhegyi részen keletkezett a legnagyobb kár. Sok helyütt a hegyről lezúduló víztömeg teljesen ellepte az árkok melletti utakat is, ahonnan a mélyebben fekvő házak udvaraiba ömlött be az áradat, magával víve rengeteg törmeléket és elpusztult állatokat. Sok helyütt kerítéseket szakított át, megrongálta a 10 tonnás hidat, de volt olyan hegyi kis híd is melyet magával sodort. A hegyi horhók, utak zöme egyszerűen tönkrement. Néhol óriási lyukak, árkok keletkeztek, s mint ahogy a képen látszik, combközépig ér a kátyú.

A vihar elmúltával az emberek kisiettek az utcára, és megkezdték a károk felmérését, elhárítását. Az állati tetemek, a lehordott szenny, vegyszermaradék eltakarítása után nekiláttak a fertőtlenítésnek is. Szili Lajosné polgármester és Lázár Albert önkormányzati képviselő, közfoglalkoztató koordinálja, szervezi a kárelhárítást. Lázár Albert elmondása szerint katasztrófa sújtotta Döbröközt, az első felmérések alapján 10 millió forint körüli kár keletkezett. Az önkormányzat saját forrásból biztosan nem tudja helyrehozni a vihar által okozott kárt, ezért vis maior pályázatot nyújtanak be. Nehezíti a károk elhárítását, hogy a mostani közfoglalkoztatási rendszer nem biztosít kellő számú közmunkást, akikkel a kárelhárítást el lehetne végezni. Sőt további probléma, hogy az árkok tisztítását - mint megelőző tevékenységet - sem lehet a közmunka program keretében mindenütt megoldani, mert kevés az engedélyezett közmunkás. A döbrököziek egyéni kára is jelentős, egyelőre még felbecsülni sem lehet.
 

Nézze meg ide kattintva a Szalai Viktor által az RTL Klub oldalára felöltött videót.

A vihar utáni helyzetről további képeket nézhet meg Döbrököz honlapján, ha ide klikkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.

2024. Április 11. 10:25, csütörtök | Helyi

Dombóvár újabb 90 éves lakóját köszöntötték

Csapó Edét 90. születésnapján Pintér Szilárd polgármester és Futó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték.