Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Március 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hende: Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére

Hende: Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére

Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Kunszálláson. A kérést a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán fogalmazták meg a múlt héten.

A miniszter a település művelődési házában tartott lakossági fórumon jelezte: ha a két ország megköti a megállapodást, akkor a magyar honvédség Szlovénia után Horvátország légtérvédelmében is részt fog venni.
Hende Csaba szerint ennek a kérésnek rendkívüli jelentősége van, és hosszú távon meghatározhatja a két ország kapcsolatait. Úgy vélekedett, ez annak köszönhető, hogy Magyarországnak negyedik generációs harci gépei vannak, és a térségben egyedül a magyar honvédségnek van meg ez a képessége.
Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter január 17-én Kecskeméten írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Magyarország Gripen vadászrepülőgépeivel bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe. Eddig Olaszország egyedül látta el a harci repülőgépekkel nem rendelkező Szlovénia légterének védelmét, a ratifikáció után az olasz és a magyar légierő közösen végzi majd ezt a feladatot.
Hende Csaba szólt arról is, hogy 2015-ben négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség fogja biztosítani.

Címkék: honvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).