Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 14. 17:10, szombat | Belföld
Forrás: InfoVáros

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Tamás Ákos életművét mutatták be Veszprémben

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Tamás Ákos életművét mutatták be Veszprémben

Herend Design címmel nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Dubniczay Palotában. A kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Tamás Ákos életművét mutatja be. Tamás Ákos idén 60 éves, 1977 óta Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze.

1954-ben született Szentgálon. A várpalotai Thury György gimnázium rajz tagozatán érettségizett, majd az Iparművészeti Egyetem porcelán szakán, Budapesten diplomázott 1977-ben. Tradicionális, klasszikus szobrai, készletei mellett már évtizedekkel ezelőtt egy új, könnyed porcelánstílust fejlesztett ki-különleges eredeti technológiával-finom pasztellszínű porcelánrétegekből.

Az egyedi hártyavékonyságú sziromtálak áttetsző organikus dísztárgyak, színes intarziás vázák, litofán lámpák hamar népszerűek lettek főként Olaszországban, Görögországban és Svájcban, de eljutottak Londontól-Izraelen és Hong-Kongon keresztül-Új-Zélandig is.

Friss szemléletű, stílusteremtő ”organikus porcelánjaival” a fiatalabb generáció felé nyitja meg a klasszikus herendi porcelánt. A kézművesség ápolása, a „kéz intelligenciája”, minden művében alapvető érték.

Számos kiállítási nívódíj mellett három formatervezési nívódíjjal, Miniszterelnöki különdíjjal, a japán MINO nemzetközi Kerámia Fesztivál díjával, az I.Koreai Világkiállítás diplomájával, a Pécsi Kerámia Biennále különdíjával, Bojtor Károly Emlékdíjjal és Veszprém Megye Érdemrendjével ismerték el munkásságát. Legutóbb Veszprém Megyei Prima Díjat kapott 2013-ban. Japán állami ösztöndíjjal korábban három hónapos tanulmányúton járt a távol keleti országban.

Köztéren nagyméretű porcelán alkotása látható, mint a Megyei Kórház előtti „Család” illetve a veszprémi vár melletti Szent Benedek hegyen felállított „Ecce Homo”-Íme az Ember” című 2 méter magas porcelán szobra, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra díszudvarán Dr. Mádl Ferenc mellszobra.

Számos hazai és nemzetközi pályázaton szerepeltek sikerrel az emblematikusan nevéhez kötődő rétegelt technikájú, anyagában színezett, áttört-áttetsző falú, sajátos formavilágú organikus porcelán kollekciói.

“Mi magunk törpék vagyunk, de óriások vállán állunk, ezért messzebb nézhetünk és többet láthatunk, mint az elődeink. Egy hosszú fejlődési folyamat részei vagyunk.” Idézte a 12. századi francia teológus, Bernard de Chartres szavait Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, köszöntőjében. Tamás Ákos olyan kőszikla, kinek munkásságára életművére, tapasztalataira, bátran támaszkodhatnak az utána következő generációk, -mondta.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész meleg szavakkal méltatták a művészt és munkásságát, külön kitérve több évtizedes barátságukra. Közreműködtek a Gizella Nőikar és Halas Adelaida színművésznő.

A kiállítás 2014. augusztus 14-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk