Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. December 22. 08:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Az ordoviciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, amelyben eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra – olvasható a BBC hírei között. „A területet az ordoviciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztet. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék – homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag oly gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszílizálódtak, és megmaradtak az utókornak” – magyarázta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordoviciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat (Nautiloidea, nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek) találtak.
Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest.

„A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, ám egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökorendszer. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modernkori mélytengeri életközösségre” – magyarázta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordoviciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

2024. Május 22. 13:51, szerda | Belföld

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet június 1-jén