Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 05. 14:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Hoppon maradhatnak a magyarok

Hoppon maradhatnak a magyarok

Minden bizonnyal a Robert Fico vezette Smer lesz a legerősebb párt a március 10-i előre hozott választást követően, de elképzelhető, hogy koalíciós partner után kell néznie.

A magyar választókat képviselő pártok között nem jött létre egyezség, így könnyen lehet, hogy egyikük sem jut be a törvényhozásba.

A szavazatok 43,9 százalékával a Robert Fico vezette Smer-SD nyerné a választásokat – derült ki a Focus közvélemény-kutató felméréséből. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) 10,2, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10, a Híd 8,3, az Igor Matovics vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek 5,8, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyaránt 5,6-5,6 százalékot szerezne. Nem jutna be a törvényhozásba a Magyar Koalíció Pártja (MKP), de az alakulat az ötszázalékos küszöb környékén mozog.

Mint ismert, északi szomszédunknál március 10-én tartanak előre hozott választásokat, mivel a 2010 nyarán alakult négypárti (SDKÚ–KDH–SaS–Híd) koalíció az európai mentőcsomag kapcsán nem jutott megállapodásra. Radicová a mentőcsomagról szóló szavazást a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolta össze, így próbálván nyomást gyakorolni az ellenkező koalíciós képviselőkre, de a SaS hajthatatlan maradt, és így megnyílt az út Ficóék előtt.

Megfiatalodott az MKP

A gazdaság bár lassuló tendenciát mutat, a 2011-es harmadik negyedévben éves alapon 3 százalékos pluszban van. A másik oldalon tény, hogy a munkavállalók jelentős csoportjai elégedetlenek a kormányzati gazdaságpolitikával, s béremelést követelnek. Az ősszel az orvosok tiltakozó akciója került a figyelem középpontjába, majd december elején orvoshiány következtében számos kórházban kritikussá vált a helyzet, de végül sikerült megegyezni.

A magyar pártok között nem jött létre megállapodás, így mindenképpen külön indulnak majd a választásokon. Az MKP, miután a 2010. júniusi parlamenti választáson 4,33 százalékos eredménnyel nem jutott be a törvényhozásba, tavaly áprilisban megerősítette pártelnöki tisztségében Berényi Józsefet. Az alakulat megújult listával indul, a fiatalok szerepe megnőtt, így kérdés, mennyire lesz ez vonzó a szavazók számára.

Fontos kiemelni, hogy az MKP a 2010-es őszi helyhatósági választásokon legyőzte a Hidat, 129 polgármesteri és 1194 önkormányzati képviselői helyet szereztek, szemben a Bugár-féle alakulat 95 polgármesteri és 908 helyi mandátumával.

Túl sok jó nem jöhet

Fico várható hatalomra kerülésével kérdéses, hogyan változik a magyar–szlovák viszony, azonban túl sok jóra nem lehet számítani a korábbi évek alapján. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Orbán Viktorról a korábbi szlovák miniszterelnök novemberben úgy nyilatkozott: „Orbán Viktor és Csáky Pál a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték.” Szerinte „abszurd”, hogy bárki is valamiféle „fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.

A Smer programjából eddig az derült ki, hogy mindenképpen szigorítanának a hatósági árképzésen. Ez elsősorban az energia- és az élelmiszerárakra vonatkozna, mivel szerintük ezen a területen lényegesen többet tehetne a jelenlegi kabinet. Ficóék azt is szeretnék elérni, hogy a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozzon az árakról való egyeztetés. A minisztérium szerint visszás ennek az átalakításnak a követelése, mivel legutóbb éppen a Smer által kinevezett szabályozási hivatal vezetője idején történtek a legnagyobb áremelések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.