Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 10. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Gáspár Andrea, helyi híreink szerkesztője

Horvát hangulat és finomságok a sásdi tanétteremben

Horvát hangulat és finomságok a sásdi tanétteremben

Déli szomszédunk ételspecialitásaival vendégelte meg támogatóinak és partnereinek képviselőit a Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola a március 30-án megrendezett Horvát napján.

A mediterrán hangulatú dekoráció mellett az ételfronton többek között raznjicát, ajvart, különleges salátákat és halpástétomot kínáló eseményen tiszteletét tette Ljiljana Pancirov, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja is.

Az idén már tizenhat éve működő középiskola „Támogatók napja” néven megrendezett tematikus gasztronómiai eseményei öt éves múltra tekintenek vissza - derült ki Gáspár Andrea igazgató (második képünkön jobbról) beszédéből. A törvényi változások miatt azonban a szponzoráció fő forrását jelentő szakképzési hozzájárulást idéntől már nem ajánlhatják fel közvetlenül a cégek, így a sorozat a jövő évre tervezett hasonló rendezvénnyel sajnos megszakad. Ekkor számolnak majd be az utolsó, tavalyi felajánlások idei felhasználásáról. Utóbbi összeg egyébként meghaladja a kétmillió forintot.

A 2010-ben a támogatók részéről rendelkezésükre bocsátott közel 2,3 millió forintot az utolsó fillérig sikerült elkölteniük - folytatta az intézményvezető. A pénzből elhasználódott éttermi textíliákat cseréltek újakra, mutatósabbá tették tanéttermüket, kerek asztalt készíttettek, megvarratták a hozzá való díszterítőket és székszoknyákat. A szakképzési hozzájárulásból befolyt támogatás kisebb részének jóvoltából jobb eszközfeltételek mellett folyhat a konyhai munka. Míg az összeg javarészét a tankonyha és -étterem külső nyílászáróinak cseréjére fordították.

Az igazgatónő beszámolt egyéb forrásszerzési tevékenységük eredményeiről is. Egy biztosító társaság pályázatán sikerült térkőre cseréltetniük a tanétterem bejáratához vezető nyitott folyosó balesetveszélyes cementlapburkolatát. A Pannon Szakképzés Szervezési Társuláson (SZASZET) keresztül az iskolaépület teljes bútorzatát újra cserélték, és modern eszközöket szereztek be egy nyolc személyes cukrászati tanműhely berendezéséhez. Így szeptembertől cukrászokat is képezhetnek.

Gáspár Andrea jó pár kiemelkedő tanulmányi eredménnyel alátámasztva mutatta be, hogy a nekik nyújtott anyagi segítséget a szakmai tudásukkal is kamatoztatják. Eredményeket pedig csak olyan - szakmailag és emberileg kiváló, szorgalmas - munkatársi csapattal lehet elérni, mint az intézményé. Reményét fejezte ki, hogy egy pályázat révén egy hónapos németországi tanulmányútra küldhetik szakiskolás diákjaikat, míg mások egy kamarai lehetőséggel élve szintén itt kezdhetik a következő tanévet. Zárszóként az igazgató köszönetét fejezte ki Sásd Város Önkormányzatának, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is vállalják a középiskola működtetését.

Mielőtt megkezdődött volna az ételek kínálása, a jóízű falatozás melletti kötetlen beszélgetés, még Benéné Horváth Magdolna tanárnő ismertette a horvát gasztronómia sajátosságait.

További képeket az iskola webalbumában talál, melyet a lenti képre kattintva megnyithat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.