Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2011. Október 14. 20:30, péntek | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Horvay hazatért: könyvbemutató a művész szülővárosában - képgalériával

Horvay hazatért: könyvbemutató a művész szülővárosában - képgalériával

A nyár végén megjelent „Ismerős művek elfeledett alkotója” címet viselő Horvay-tanulmánygyűjteményt szeptember 14. óta tartó országjáró körútjának végén Pécsett mutatták be.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kiadott kötet pécsi bemutatóját azért időzítették október 13-ára, mivel 1907-ben éppen ezen a napon avatták fel a Horvay és művész-társai által készített Zsolnay Vilmos-szobrot a baranyai megyeszékhelyen.

A helyi civilséget és baráti nyitottságot mindvégig képviselő Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pécsi klubját vezető Tillai Gábor, múzeumi közművelő köszöntötte a Janus Pannonius Múzeum Bezerédy-termében összegyűlt mintegy félszáz helyi és dombóvári érdeklődőt. Ezt követően Dr. Kovács Orsolya művészettörténész moderálásában zajlott a délután.

Előbb dr. Kriston Vízi József, a kötet egyik szerkesztője és szerzője szólt Dombóvár történelmi tetteiről és a könyv megszületéséről. Majd Kardhordó Kálmán helytörténész, tanár adott áttekintést a Horvay család-történetéről, a Zsolnay-emlékmű megszületéséről és Horvay további pécsi vonatkozásairól. A jeles művészettörténész moderátor maga is szakmai kritikával illette a Horvay-jelenség kutatásának eddigi akadályait, s méltatta a közös kutatás eredményének sokszínűségét.

Végezetül a vendéglátók hangulatos és tartalmas büfével kedveskedtek a szellemiekben már eltelt, de kissé megszomjazott, majd uzsonnázó csapatnak.

Fotók: Harangozó Éva, szöveg: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 15:47, hétfő | Helyi

A szeretet határtalan határa

Páratlan gyűjtemény látható a dombóvári Fekete István Múzeumban. - B. Orbán Emese írása Bodó Imre gyűjteményéről a Magyar Nemzet oldalán jelent meg.

2020. Július 06. 09:24, hétfő | Helyi

Megújult az óvódai játszótér Csikóstőttősön

4,5 millió forintból újult meg a közel 20 éves óvodai játszótér Csikóstőttősön. A Magyar Falu Program keretein belül megvalósuló beruházás mellett, más projekt is zajlik a településen.

2020. Július 05. 19:45, vasárnap | Helyi

Szent György Emlékérmét és pénzjutalmat kaptak a dombóvári életmentő rendőrök

Erős Viktor rendőr főtörzszászlós és Török Szabolcs rendőr törzszászlós Budapesten vehetett át elismerést.

2020. Július 05. 08:45, vasárnap | Helyi

A gunarasi strandon állított fel információs pontot a dombóvári rendőrség

A turisztikai szezonban a nyaralókat és a strandra igyekvőket látták el hasznos tanácsokkal a dombóvári rendőrök.