Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Április 07. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Húsvéti akció a rendőrségnél! Nem éri meg szabálytalankodni

Húsvéti akció a rendőrségnél! Nem éri meg szabálytalankodni

A húsvéti hosszú hétvégén számítsunk a rendőrség fokozott jelenlétére a közutakon. Ne lepődjünk meg, ha bevásárlóközpontok környékén vagy éppen mellékútvonalakon találkozunk velük!

Az április 9-ig terjedő időszak fokozott jelenlétének oka a nagyobb forgalom, illetve egy speciális veszélyforrás, az ittas járművezetések számának ilyentájt kiugró növekedése. Az akció célja a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése, az agresszív, szabályszegő vezetők intézkedés alá vonása, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése és a vezetés közbeni mobiltelefon-használat szabályainak betartatása.

A húsvétkor szokásos vendégeskedés, locsolkodás gyakran párosul szeszesital-fogyasztással, melyet követően a járművezetők nem várják meg, amíg az alkohol kiürül szervezetükből, és járművet vezetnek anélkül, hogy tisztában lennének ennek veszélyeivel. Ilyenek például a reakcióidő növekedése, a reflexek tompulása, a túlzott kockázatvállalás. Felelőtlen döntés ilyenkor az egész családot és a többi közlekedőt is veszélynek kitenni.

Az ittas vezetők jelentős összegű közigazgatási bírságra számíthatnak. Ezek jogszabály által meghatározott fix összege 30.000-től 300.000 forintig terjed, és az alkohol koncentrációjától, a vezetett járműkategóriától függ. Az alsóbb bírságösszegek (30 és 60 ezer forint) a nem gépi meghajtású járművek vezetőire, például a kerékpárosokra vonatkoznak. Ebből is látható, hogy tévhit az, hogy ha valaki ittas, gépjárművel nem, míg kerékpárral közlekedhet. A gépi meghajtású járművet ittasan vezetők közigazgatási bírságának összege 150.000 forintról indul, és az ittasság függvényében emelkedhet 200.000 vagy akár 300.000 forintra.

A közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés esetén a vezetői engedélyt a helyszínen nem veszik el a rendőrök. Ilyenkor a vezetői jogosultságot csak akkor korlátozzák, ha a maximális 18 büntetőpontot elérte az illető.

Tavaly 514 személyi sérüléssel járó baleset történt Baranyában. Közülük ittas állapotban egy halálos kimenetelű balesetet, 11 súlyos sérüléssel és 28 könnyű sérüléssel járó balesetet okoztak a közlekedők. A 2011-es húsvéti ünnepek alatt nem történt olyan baleset, amelynél az ittasság közrejátszott volna. Az ittas vezetések száma csökken ugyan, de veszélyességét fokozza, hogy az érintett vezetők többsége a megengedett sebességet is túllépi.

Megeshet, hogy húsvétkor ittasan gyalogol az ember. Ez természetesen nem büntetendő cselekmény. De az ittas gyalogosok gyakran szegnek meg közlekedési szabályokat, mint például a szabálytalan úttestre lépés és lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyok mellett láthatósági mellény használata nélküli közlekedés. Előfordult olyan eset is, hogy az ittas személy az úttesten öntudatlan állapotban feküdt és így szenvedett halálos sérülést, amikor elütötte egy autó.

A rendőrség kérése, hogy a húsvéti ünnepek közben legyenek türelmesek egymáshoz, hogy mindenki baleset és sérülések nélkül érje el úti célját.

Balesetmentes közlekedést és kellemes húsvéti ünnepeket kíván
a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 08:41, péntek | Helyi

Három DOVASE versenyző állhatott dobogóra Szekszárdon

Szekszárdon rendezték meg a Centrum Régió 2. fordulóját az U14-es és U16-os korosztálynak.

2024. Június 20. 16:04, csütörtök | Helyi

Fekete István Múzeum - A hónap műtárgya

Június hónap műtárgya egy Fekete István íróról készült fénykép.

2024. Június 20. 08:40, csütörtök | Helyi

Papp József egyéni horgász világbajnoki címet szerzett

2024. június 14–15-ig Bulgáriában, a Plovdivi Evezőspályán került megrendezésre a XVI. Veterán, a VI. Masters és a XXV. Mozgáskorlátozott Világbajnokság. Papp József Dombóvárról egyéniben világbajnoki címet szerzett.

2024. Június 18. 18:00, kedd | Helyi

Szúnyogok elleni védekezés Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.