Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2012. Január 03. 14:02, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Húsz éve született újra az első ember Magyarországon

Húsz éve született újra az első ember Magyarországon

Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján.

Merkely Béla, a klinika elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.

A professzor azt mondta: Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent. Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak majd szervhez.

Merkely Béla ugyanakkor hozzátette, hogy a várólistán lévő betegek állapota sokszor rohamosan romlik. Az ő állapotuk szinten tartását, illetve javítását is szolgálja, hogy márciustól egy felújított és modernizált intenzív osztály, valamint egy újonnan kialakított, műszívkezelésre berendezett osztály kezdi meg működését a városmajori klinikán.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az intézmény kiemelt feladatként kezeli a hazai szívtranszplantációs program sikerét. Mint megjegyezte, a magyarországi szervátültetések nagyjából 60-80 százalékát a Semmelweis Egyetemen végzik. A rektor reméli, hogy hamarosan a tüdőtranszplantációkat is ebben az intézményben hajtják majd végre.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatót követő tudományos ülésen arról beszélt: megkezdődött az egészségügyi struktúra teljes átszervezése, s az új rendszer kialakításakor kiemelten kezelik a hazai transzplantáció fejlesztését is. A következő időszakban felmérik, hogy a szervátültetések egyes úgynevezett progresszivitási szintjeit mely intézményekben végzik majd el.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Zoltán professzor, aki 1992. január 3-án az első hazai szívátültetést elvégezte, és jelen volt akkori, szívátültetésen átesett betege is. Schwartz Sándor azt mondta: húsz évvel ezelőtt újraszületett; a transzplantációig folyamatos kórházi ellátásra, illetve gyógyszeres kezelésre volt szüksége. Gyógyszereket még most is kell szednie, de immár sok éve dolgozik egy iskola gondnokaként. Hozzátette, hogy feleségével együtt két gyermeket nevelnek, és reméli, hogy új szívének köszönhetően a következő húsz évet is együtt tölthetik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 18:21, szombat | Belföld

Lezuhant egy kisrepülőgép Törökszentmiklósnál

Egy férfi életveszélyesen, egy másik pedig súlyosan megsérült abban a kisrepülőgépben, amely lezuhant szombat délután Törökszentmiklósnál

2021. Május 08. 16:11, szombat | Belföld

Tizenkét országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni

2021. Május 08. 10:01, szombat | Belföld

Újabb nagy vakcina-szállítmány érkezett Magyarországra

Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2021. Május 08. 08:53, szombat | Belföld

Meghalt 101 beteg, 1376-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 101, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1376 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,