Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 28. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás – a nemzetbiztonság terrorveszélyt is feltárt

Illegális bevándorlás – a nemzetbiztonság terrorveszélyt is feltárt

Terrorveszélyt is feltártak a magyarországi illegális migrációval összefüggésben az érintett szolgálatok - számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülése után nyilatkozó képviselők.

A tanácskozáson mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK), az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselői adtak tájékoztatást az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után elmondta, az illegális migrációval kapcsolatos számsorok, adatok is azt mutatják, hogy "a magyar modell működik". Magyarországnak sikerült mind a saját, mind az unió határait megvédenie - tette hozzá.

Közölte azt is: a TEK vezetőinek tájékoztatása szerint több esetben tártak fel terrorveszélyt, de mind a felderítés, mind az elhárítás dolgozik ez ellen.

Ezt az információt az ülés után megerősítette a testület szocialista elnöke is. Molnár Zsolt mindazonáltal kiemelte: az elhangzott tájékoztatók alapján semmi olyan információ nem áll rendelkezésre, amely Magyarország közvetlen terrorfenyegetettségére utalna. Ugyanakkor - mint hozzátette - vannak olyan információk, amelyek a Magyarországon tartózkodók, illetve az országon átutazók esetleges terrorszervezettel való kapcsolatára utalnak. "Vannak olyan személyek, akiket a hatóságok terrorellenes megelőzéssel kapcsolatban figyelemmel tartanak" - fogalmazott az MSZP-s politikus, hozzátéve: ezzel kapcsolatban a TEK és más szolgálatok végzik a dolgukat és megtesznek mindent Magyarország biztonsága érdekében.

Molnár Zsolt elmondta, az ülésen szóba került a letelepedési kötvény kérdése is. Jelezte, hogy a szolgálatok megerősítették: a magyarországi letelepedési kötvények mögött sem terrorszervezetek, sem más bűnözői csoportok vagy más állami törekvések nem tárhatók fel.

A szolgálatok tájékoztatást adtak továbbá a bizottság tagjainak a Záhonynál történt korrupciós bűncselekményekről, továbbá a migránsok hátrahagyott mobiltelefonjairól is. Molnár Zsolt elmondása szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a vizsgált telefonok az internetről korábban letöltött felvételeket tartalmaztak, a magyar határokon történt eseményekkel nem hozhatók összefüggésbe.

A nemzetbiztonsági bizottságban téma volt az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló kormányzati előterjesztés is. Erről a bizottság ellenzéki elnöke és a kormánypárti alelnök is úgy nyilatkozott: a javaslat alapján az állami szerveknek nem lesz lehetőségük az adatok összekötésére, azok személyiségi jogokat sértő felhasználására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során