Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Április 02. 14:15, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Imádják a chipsadót - "ugyanaz, óccó"

Imádják a chipsadót -

Jól jött a chipsadó a kínai piacoknak és boltoknak, nőtt a bevételük tavaly szeptember óta. Akik náluk vásárolnak, örülhetnek: hármat is kaphatnak ugyanazon az áron, amiért egyet vehetnének a szupermarketben...

Akciósan lehet venni sonkát is, vagy valami hasonlót.

Tavaly szeptemberben vezették be a népegészségügyi termékadót (neta), közismert nevén a chipsadót. A törvény fő célja "a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása, valamint az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítása". Eredetileg az üdítő- és energiaitalokra, előrecsomagolt, cukrozott készítményekre (pl. cukrozott kakaópor), sós snack-ekre és ételízesítőkre vonatkozó adót később kiterjesztették az ízesített sörökre, alkoholos frissítőkre és a gyümölcsízre is. Pontosan ezek lettek a slágertermékek a kínai árusoknál.

- Édesség, üdítő, chips. Sokat veszik, óccó - magyarázta tört magyarsággal az egyik legnagyobb kínai piac árusa, majd elmondta, eddig sem volt panasza a vevőkre, de tavaly év vége óta érezhetően több fogy majdnem mindegyik árujából.

A szeletes csokik darabonként akár 20-25 forinttal is kevesebbe kerülnek, de találtunk olyan márkát is, melynek látszólag semmi hibája nem volt (nem járt le a szavatossága sem), mégis kétségekre adhat okot az a tény, hogy három darabot árulnak azon az áron, amennyiért egy átlagos szupermarketben lehetne beszerezni egyetlen darabot.

- Nincs baj, ugyanaz, óccó - tudtuk meg az eladótól, amikor az egyik nagy kólamárka 1 literes palackját vettük a kezünkbe. Nagy meglepődésünkre fele árba került, mint a boltokban. Mivel erre még a chipsadó sem lehet magyarázat, forgattuk, rázogattuk, de semmi különbséget nem vettünk észre. Negyedkilós kávét is 140 forinttal olcsóbban találtunk, de ami a legmeglepőbb volt, nem egy asztalon sorakoztak a húsvéti sonkák, illetve "annak látszó tárgyak". Címke persze sehol, de megnyugtató választ kaptunk a származási helyéről: házi készítésű házi sonka.

Az egyik árusnál hosszú kígyózó sorban várakoznak a vásárlók. Kíváncsiságból beálltunk, mit vásárolnak a sorban előttünk lévők. Itt a slágertermékek az egy kilogrammos kiszerelésben megvásárolható cukorkák és sós ropogtatni valók. Kilószámra viszik őket fiatalok és idősek is, ki a céghez, ki az unokának. Míg az idősebbek évek óta itt vásárolnak, jócskán akadnak új vevők is, akik egyszerre nagyobb mennyiséget vesznek, "így többet is tudnak spórolni".

Kérdés tehát, hogy eléri-e az eredeti célját az új adónem. Egészségesebben élünk-e, kevesebb cukrot, sót, koffeint vagy taurint viszünk be a szervezetünkbe azzal, hogy a boltokban megemelkedtek az egészségtelen termékek ára? Vagy csak elmegyünk a "kínaira" olcsóbban megvenni?

A hírek szerint az egészségtelen ételekre kivetendő különadó bevezetését javasolják Szlovákiában is. A szlovák pénzügyminisztérium keretein belül működő pénzpolitikai intézet (IFP) szerint ezzel az adónemmel is javítani lehetne a büdzsét. De nemcsak ebben a régióban, hanem elképzelhető, hogy világszerte bevezetésre kerül a chipsadó. Az ENSZ jelentésében az olvasható, hogy az adóval az egészséges táplálkozást szeretnék elősegíteni. Kérdés, hogy ez-e a legjobb megoldás.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni