Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 28. 07:25, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

IMF mentőcsomag Olaszországnak?

IMF mentőcsomag Olaszországnak?

Olasz lapértesülés szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 600 milliárd eurós nagyságrendig terjedő hitelcsomagot készít elő Olaszországnak arra az esetre, ha a dél-európai ország adósságválsága tovább súlyosbodna.

A La Stampa című olasz napilap a valutaalap konkrétan meg nem nevezett vezetőire hivatkozva azt írta vasárnap, hogy az IMF 400 és 600 milliárd euró közötti összegű hitelcsomagot állít össze, ami lehetővé tenné az olasz kormánynak, hogy a következő 12-18 hónap során végrehajtsa a költségvetési megszorításokat és a gazdasági növekedést erősítő gazdasági reformokat úgy, hogy közben ne kelljen elsősorban az államadósság refinanszírozásának problémájára összpontosítania figyelmét.

A Mario Monti vezette szakértői kormányt és Olaszországot másfél évre lélegzethez juttató kölcsönt 4-5 százalékos kamattal folyósítaná az IMF, ami jóval kedvezőbb a nemzetközi pénzpiacok által kínált lehetőségeknél, ugyanis a két- és ötéves futamidejű olasz államkötvényeket jelenleg már csak 7 százalékot meghaladó hozammal tudják értékesíteni. A 600 milliárd euró azonban meghaladja a valutaalap hitelezési képességét, amely 400 milliárd euró körül mozog.

Ha az olasz mentőcsomag a 400 milliárdnál nagyobb összegű lesz, a valutaalapnak vagy újabb SDR-kibocsátással kell előteremtenie a hiányzó összeget, vagy az Európai Központi Bank együttműködését igényli. Elméletileg az IMF 45,5 milliárd eurót tud Olaszország rendelkezésére bocsátani hat havi időtartamra anélkül, hogy Róma végigjárná azt a hosszú és kemény procedúrát, amelyen az eurózóna másik három bajba jutott tagállama, Görögország, Írország és Portugália ment keresztül az EU-IMF-mentőcsomagért és a hitelrészletek folyósításának fejében.

December és április vége között Olaszországnak mintegy 185 milliárd euró értékben járnak le államkötvényei. Az Európai Központi Bank tavaly május óta rendszeresen vásárolja az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő euróövezeti országok kötvényeit, így az utóbbi hetekben intenzíven vásárolt olasz állampapírokat. Németország viszont rossz szemmel nézi és ellenzi az EKB ilyen típusú szerepvállalását.

A Bundesbank elnöke szerint Olaszország „saját erőből is képes megoldani problémáit”, mivel távolról sem aknázta még ki növekedési potenciálját. Jens Weidmann is elismeri azonban, hogy Olaszország kockázatos tömegű adósságot halmozott fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.