Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 12. 07:53, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

IMF-ügy: nincs komoly fejlemény - a 290-es szint ismét megfogta a forintot

IMF-ügy: nincs komoly fejlemény - a 290-es szint ismét megfogta a forintot

Több makrogazdasági adat is napvilágot látott a héten itthon:

a januári államháztartási pozíció kellemes meglepetést okozott, a vártnál magasabb adóbevételeknek és a csökkenő kiadásoknak köszönhetően a központi költségvetés szaldója a prognózisnál jóval kedvezőbben alakult. A decemberi ipari termelési és árumérleg adatok már gyengébbre sikeredtek, a számokat azonban az év végi ünnepek és a szokásos leállások jelentősen torzították.

A kilátásokat tekintve óvatos optimizmusra adhatnak okot az euróövezet legfrissebb indikátorai, amelyek a negyedik negyedév lendület vesztését követően javulást mutattak. Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban jelentős új információk nem érkeztek,a kormány napokon belül megküldi Brüsszelnek a választ a kötelezettségszegési eljárásokra. A hivatalos kommunikációkból azonban kiderült, hogy a kormány lényegében minden fontosabb vitatott kérdésben kész feladni álláspontját. Két dologban tartják magukat az eredeti elképzeléshez: a jegybanki vezetők esküje és a jegybanki vezetők fizetése azonban nem valószínű, hogy megakadályozza a tárgyalások megkezdését. Bár a tényleges megbeszélések során még több –immár elsősorban a gazdaságpolitikát érintő- vitás kérdés felmerülhet, de a CIB Bank elemzői szerint e téren nem áthidalhatatlanok a véleménykülönbségek. Az IMF budapesti irodavezetője egy csütörtöki nyilatkozatában utalt ezekre a kérdésekre, amikor megerősítette, hogy az intézmény kész a tárgyalásokra, de konkrét lépéseket vár a kormánytól. A gazdaságpolitikának támogatnia kell a stabilitást és a kiszámíthatóságot, erősítenie kell a bizalmat. Az irodavezető felhívta a figyelmet a kiigazítás megfelelő szerkezetének fontosságára is. A bizalom erősítéséhez többek között szükséges a válságadók kivezetése, a magánjogi szerződések tiszteletben tartása.

Közben négyhónapos rekordszintje közelébe erősödött a forint a mögöttünk hagyott hét közepén, de nem tudta tartósan fenntartani a relatíve erős szinteket.Ahogyan az azt megelőző héten is, az EUR/HUF keresztárfolyam többször is tesztelte a 290-es szintet, de tartósan nem sikerült áttörni. A hét elején rövid ideig még gyengülés volt jellemző, majd fokozatos erősödés után a szerdai nap nagy részében a 290-es szint alatt tartózkodott az árfolyam, de zárásra elfogyott a lendület. Ezt követően rövid stagnálás után pénteken már egyértelműen a gyengülés volt jellemző: az árfolyam elemzésünk zárásakor a hét leggyengébb szintjén, EUR/HUF 294,60 fölött állt. Az árfolyamot lényegében a hét egésze folyamán az eurózónából érkező hírek (EKB döntés, görög fejlemények), illetve a globális kockázatvállalási hajlandóság és az elsősorban ezeket tükröző EUR/USD árfolyam mozgatta. Hasonló pályát futott be és ugyancsak a hét utolsó kereskedési óráiban gyengült vissza a forint a svájci frankkal szemben is. Az állampapírok a forinthoz viszonyítva kissé jobb teljesítményt nyújtottak:a hét csaknem egészében lefelé mozgott a hozamgörbe teljes spektruma és a kereskedési hét vége felé érkező korrekcióval együtt is alacsonyabb hozamok alakultak ki. A görbe hosszú vége több mint 20 bázispontot erősödött és ezzel együtt jelentősen csökkent a hozamgörbe meredeksége is. A külföldiek által birtokolt kötvényállomány stabil maradt. A csütörtöki kötvényaukciókon a kereslet relatíve szerény volt, de az értékesítés a másodpiacihoz közeli szinteken sikeresen alakult.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.