Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 01. 18:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Iskolakezdés: balesetmegelőzési tanácsok és iskolarendőrök

Iskolakezdés: balesetmegelőzési tanácsok és iskolarendőrök

A nyári időszakhoz képest szeptembertől ismét több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli órákban. A tapasztalatok szerint a tanévkezdéssel nagyobb eséllyel válnak közúti közlekedési balesetek részeseivé.

Fokozott figyelmet kell tehát fordítani a gyerekekre ősztől. Tolna megyében a regisztrált gyalogosbalesetek fő okai elsősorban a tiltott helyen és a tilos jelzésen való áthaladás. Sok baleset adódik abból, hogy a gyerekek álló járművek mögül kellő körültekintés nélkül próbálnak áthaladni az úttesten. Baleseti veszélyeztetettségük reggel 7-8 óra között és délután 16-17 óra között a legnagyobb.

Az esetleges balesetek elkerülése érdekében a szülők feladata felkészíteni gyermekeiket a közúti közlekedés szabályaira, valamint veszélyeire. Például, hogy mikor léphet a gyalogos az úttestre, vagy mit jelent az elsőbbség. Ha a gyermek egyedül, szülői felügyelet nélkül jár iskolába, ajánlott megmutatni a tömegközlekedési járművek megállóhelyét, illetve azt, hogy hol lehet átkelni az útkereszteződésben. Célszerű olyan útvonalat választani, ahol minimális a kockázata a baleset bekövetkezésének.
A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évek tapasztalatai alapján 2011 szeptemberétől az iskolai tanévkezdéssel újra indítja „Iskolarendőr” programját a közlekedési balesetek megelőzésére.

A 2008-ban országosan meghirdetett „Az iskola rendőre” program hatékonyan segítette a gyerekek védelmére irányuló bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Az elmúlt tanévek tapasztalatai bebizonyították a kezdeményezés szükségességét és életképességét, ezért a rendőrség - Tolna megyében is - annak folytatásáról döntött. Tolna megyében eddig 3 óvoda, 76 általános iskola és 5 középiskola csatlakozott a programhoz. A rendőrkapitányságokon 58 „iskolarendőr” dolgozik a megyében, akik az alap szolgálati feladataik mellett végzik ezt a tevékenységet. Munkájukat a megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztálya koordinálja.

Az „iskolarendőr” a munkájáról naplót vezet. A rendőrkapitányságok felkeresik azokat az iskolákat is, amelyek még nem csatlakoztak, és igyekeznek bevonni minél szélesebb körben a sérült gyermekekkel foglalkozó intézményeket is. A napokban újra elemzik a forgalmas helyeken működő oktatási intézmények környezetének bűnügyi- és közlekedésbiztonsági helyzetét, ha kell, forgalom-technikai bejárásokat kezdeményeznek. Ellenőrzik a gyalogos átkelőhelyek, jelzőtáblák, útburkolati jelek láthatóságát is. Az érintett iskolákban újra ott lesznek az „iskolarendőr” nevét és elérhetőségét tartalmazó plakátok, valamint az ötlet- és üzenőládák is. Az iskolák baleset-megelőzési kiadványokat és elektronikus hírleveleket is kapni fognak, az iskolarendőrök és kollégáik előadásokat tartanak majd a tanintézményekben.

Szeptemberben fokozott demonstratív rendőri jelenlétet biztosítanak a tanítás kezdetén és végén, melybe bevonják az erre felkészített jelzőtárcsás kisdiákokat. A projekt részét képezi a tavalyról már ismert „Szuperbringa” program, melyet idén is folytatnak, ennek során a gyerekek kerékpárjainak műszaki átvizsgálása, valamint közlekedési tanfolyamok szervezése zajlik. Nagy sikere volt a kapitányságokon tartott nyílt napoknak, így ebben a tanévben is lesz erre lehetőség. A projektben közreműködik a Polgárőrség, a Közlekedési Felügyelőség, valamint a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottságban tevékenykedő és közlekedésben érintett civil szervezetek képviselői is.

Képünk illusztráció, forrása: www.baleset-megelozes.eu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.