Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Augusztus 27. 16:36, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság/fotó: Google

Iskolakezdési program a gyermekbalesetek megelőzéséért

Iskolakezdési program a gyermekbalesetek megelőzéséért

Szeptembertől ismét több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli órákban
a nyári időszakhoz képest.

A tapasztalatok szerint a tanévkezdéssel sajnos megnő annak veszélye, hogy a gyermekek közúti közlekedési baleset részeseivé válnak, ezért fokozott figyelmet kell rájuk fordítani.

Tolna megyében regisztrált gyalogosbalesetek okai elsősorban a tiltott helyen, valamint a tilos jelzésen való áthaladás. Sok baleset adódik abból, hogy a gyerekek álló járművek mögül kellő körültekintés nélkül lépnek az úttestre. A baleseti veszélyezettség reggel 7-8 óra között és délután 16-17 óra között a legmagasabb.

A szülők feladata – az esetleges balesetek elkerülése érdekében – felkészíteni gyermekeiket a közúti közlekedés szabályaira, valamint veszélyeire, például, hogy mikor léphet a gyalogos az úttestre, vagy mit jelent az elsőbbség. Ha a gyermek egyedül szülői felügyelet nélkül jár iskolába, ajánlott megmutatni a tömegközlekedési járművek megállóhelyét, illetve azt, hogy hol lehet átkelni az útkereszteződésekben. Célszerű olyan útvonalat választani, ahol minimális a kockázata a baleset bekövetkezésének. Amennyiben kerékpárral egyedül közlekednek, akkor nem csak az útvonalak megtervezését ajánljuk, hanem a kerékpár átvizsgálását is, hogy a KRESZ-ben előírt felszereléseket még időben be tudják szerezni. Műszaki állapotuk olyan legyen, hogy a gyermek biztonságosan eljusson az iskolába, majd haza.

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Tolna Megyei Rendőr főkapitányság Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztálya az elmúlt évek tapasztalatai alapján a közlekedési balesetek megelőzésére 2012. szeptemberétől az iskolai tanévkezdéssel újra indítja „Iskolarendőr” programját. Ismét sor kerül az általános iskolák környékének fokozott ellenőrzésére, különös tekintettel a tanítási napok kezdete és befejezése körüli időszakra. 2012. szeptember hónapban egyenruhás rendőrök segítik a gyermekek biztonságos közlekedését.
Fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, így kiemelt ellenőrzésre kerül a biztonsági öv és egyéb biztonsági felszerelések használata, a gépjárművek szabálytalan megállása és várakozása. A gyalogos közlekedés segítése érdekében továbbá részt vesznek a forgalom segítésében a „Suli Police” tagok, akik sárga fényvisszaverő mellényben és tárcsával a kezükben segítik a diákok áthaladását az úttesten /nem irányítják a forgalmat, csak segítik társaik biztonságos áthaladását az úttesten/. Ezt a feladatot főként a hetedikes és nyolcadikos tanulók végzik. A tapasztalatok szerint a diákok nagy odafigyeléssel, lelkesen végzik a feladatukat, a program hatására jelentősen visszaszorul az iskolai gyermekbalesetek száma.
A „Iskolakezdési” program célja a gyermekbalesetek megelőzése, valamint a gyermekek közlekedésbiztonságának javítása. Célunk továbbá, hogy a felnőttek figyelmét felhívjuk arra a tényre, hogy a gyermekek a közúti közlekedés leginkább veszélyeztetett résztvevői, gyalogos és kerékpáros közlekedéskor segítségre szorulnak.

Eredményes tanévet, és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.