Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 03. 17:55, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Iszapömlés - Országos véradást szerveznek a vörösiszap-katasztrófa évfordulójára

Iszapömlés - Országos véradást szerveznek a vörösiszap-katasztrófa évfordulójára

Országos véradást szervez péntekre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Magyar Vöröskereszt közösen a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulója és a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja alkalmából.

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: pénteken mindazokat várják, akik véradással is szeretnének megemlékezni a katasztrófák áldozatairól, az akció másik célja a vérkészletek feltöltése.
Országszerte 28 helyszínen - a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon, tűzoltóságokon, illetve véradóállomásokon - jelentkezhetnek a 18. évüket betöltött, legalább 50 kilogramm testsúlyú önkéntesek, akik a véradás előtt orvosi vizsgálaton esnek át. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges - tette hozzá a szóvivő.
A véradási helyszínek listája elérhető a http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/2230/veradashelye.pdf oldalon.
A szóvivő felidézte: három éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófája. Ajka közelében, Kolontár községnél átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára X-es zagytározójának gátja, és a kizúduló több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit.
Petróczi Tímea hozzátette, hogy a katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint kétszázan megsérültek. A folyékony vörösiszap mintegy ezer hektárnyi földterületet is megmérgezett. Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen több mint 300 ház vált lakhatatlanná, azok többségét le kellett bontani. A ingó- és ingatlanvagyonban keletkezett lakossági kár csaknem egymilliárd forintot tett ki.
Az idén október 9-e a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja; az ENSZ 1987-es határozata alapján minden évben október másodikszerdáján hívják fel a figyelmet bolygónk sérülékenységére, az érte viselt felelősségre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.