Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 19. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt a grillszezon, ússzuk meg hasfájás nélkül

Itt a grillszezon, ússzuk meg hasfájás nélkül

A nyár a szabadtéri sütés-főzés, bográcsozás ideje, a nagy melegben azonban érdemes arra is odafigyelni, mit eszünk és hogyan tároljuk az ilyenkor gyorsan romló ételeket. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója néhány praktikus tanácsot adott rádiónknak, amikkel nyáron is elkerülhetjük az ételmérgezést és a gyomorrontást.

A tudatos vásárlás aranyszabálya, hogy csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. A gyorsan romló, vagy hűtve tárolandó termékeket hagyjuk a vásárlás végére, hűtőtáskában szállítsuk haza, és a lehető legrövidebb időn belül hűtsük azt vissza. Bármilyen ínycsiklandó is az út menti árusok portékája, figyeljünk rá, hogy csak az engedélyezett helyről vásárolt élelmiszer minősége szavatolható.

A boltokban, fesztiválokon, szabadtéri sütés-főzésnél egyaránt fontos szem előtt tartani a fogyaszthatósági vagy szavatossági időt, a megfelelő tárolást és hűtést, ellenőrizni a környezet tisztaságát és a termék frissességét. Bár a színárnyalat húsfajtánként eltérő, a fényesség mindegyiknél a frissesség, míg a nyálkásság, esetleges zöld elszíneződés és a megszokottnál erősebb vagy attól eltérő szag, a nem megfelelő minőség jele (ezt a húsba való bemetszéssel otthon is ellenőrizhetjük). Nyáron a felengedtetésnél a melegben gyorsabban elszaporodó baktériumok miatt a konyhapulton hagyott lassú olvasztgatás helyett célszerűbb az ételt gyorsan felengedni.

Habár a kánikulában esetleg nem is esik jól, részesítsük előnyben a langyos ételekkel szemben a forrókat, hisz azokban a forralás révén a kórokozók elhalnak. A szomjoltó sör, bor, cukros üdítők mellett, – melyek a szervezetet dehidratálják – fogyasszunk elegendő vizet is a folyadék pótlására. A kerti grillezésnél azt is tartsuk észben, hogy a faszén csak egyszer használható, ugyanis a rácsöpögő zsír folytán a következő használatkor mutagén és karcinogén anyagok kerülhetnek róla a pácolt finomságokra, hívta fel a figyelmet Sziebert Gergely.

A füstölt élelmiszerek szennyező anyagtartalmával kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, nincs miért aggódnia a magyar fogyasztóknak, hiszen a megengedett határérték nálunk már a kilencvenes évek vége óta alacsony. A transzzsírsavakat nagy arányban tartalmazó termékek betiltásáról Sziebert úgy vélekedett, mint a kormányzat egészségpolitikájának fontos mérföldkövéről, hisz ezek a zsírok hidrogénezésével, mesterséges úton előállított anyagok az érrendszeri megbetegedések és a meddőség előidézői, ráadásul rákkeltő hatásúak, ezért fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázattal jár.

Zárásként Sziebert Gergely igazgató az elmúlt időszak élelmiszerbiztonsági botrányára, a sertéspestisre is kitért. Mint elmondva, a vírus csak állatra halálos, emberre nézve nem veszélyes, elszaporodásáért pedig a határon átvándoroló ellenőrizhetetlen vadállomány felelős. Magyarország, fontos tranzitországként megtette a szükséges megelőző lépéseket –tette hozzá a szakember – az ukrán határszakaszon fertőtlenítő kapuk felállításával és szigorított poggyászellenőrzéssel, a tej- és hústermékek elkobzásával, az országon belül pedig a kilőtt vadállomány bevizsgálásával, az állattartók és vadászok tájékoztatásával igyekeznek gátat vetni a kórnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.