Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2011. November 25. 14:33, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Itt az Aranycsapat-mozdony

Itt az Aranycsapat-mozdony

A FourFourTwo megszerezte a pénteken leleplezendő, a legendás futballválogatottnak emléket állító lokomotív képét.

A Nyugati pályaudvaron mutatják be pénteken a legendás londoni 6:3 évfordulóján azt a villanymozdonyt, amelyet a legendás magyar labdarúgó Aranycsapatnak állít emléket, és a klasszikus tizenegy tagjainak arcképével fut majd a síneken. A 1047-es Taurus, Siemens-gyártmányú 230 km/óra végsebességre képes, 86 tonnás mozdony a MÁV tulajdona, tudtuk meg T. Hámori Ferenc újságírótól, az Indóház magazin főszerkesztőjétől. A nagy diadal után 58 évvel, november 25-én megrendezendő, 11 órakor kezdődő ünnepségen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mond majd beszédet, de a szervezők szerint jelen lesz az eseményen Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a csapat még élő két tagja, a Nemzet Sportolói is.

A mozdony látványos "becsomagolása" nem az első hasonló magyarországi kezdeményezés, a GYSEV három mozdonya kapott korábban díszes ruhát, ezek Joseph Haydnnek, Széchenyi Istvánnak és Liszt Ferencnek állítottak, állítanak emléket, bár ez a kifejezés itt nem igazán helyes, hiszen mozgó emlékművekről van szó.

A FourFourTwo magazin birtokába jutott az a látványterv, amelyben a mozdonyt megálmodó Németh László és Szauer Mátyás először ábrázolta a leendő végeredményt, a becsomagolt mozdonyt, amely szinte önálló képzőművészeti alkotásnak is tekinthető. Mostantól bárki felfigyelhet a látványos jelenségre a sínek mentén, hiszen a Széchenyi- és Liszt-mozdonyhoz hasonlóan az Aranycsapat-mozdony is részt vesz majd a napi vasúti forgalomban.

A labdarúgás történetét megváltoztató, nagyszerű magyar győzelemmel végződő mérkőzés, amelynek során Anglia először szenvedett vereséget a brit szigeteken kívülről érkező csapattól, a magyar sport talán legemlékezetesebb kilencven perce. Erre a találkozóra emlékeznek majd a hagyományosan a meccs eredeti időpontjában, 15 órakor kezdődő összejövetelen is, az óbudai Régi Sipos Halászkertben, a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos ünnepségén.

Az FourFourTwo.hu és az MNO mindkét eseményről a helyszínről számol majd be olvasóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 08:59, péntek | Sport

Dobogós helyekkel zárta a Pünkösdi Rallycross Fesztivált a Korda Racing

Négy hét után szállt újra versenybe a Korda Racing csapata a Magyar Rallycross Bajnokságban. A nemzeti mezőny Húsvét után újra a RabócsiRingen mérhette össze erejét.

2024. Május 24. 08:03, péntek | Sport

Orosz Pál: nem volt elegáns Stankovic távozása

Nem volt elegáns Dejan Stankovic vezetőedző múlt heti távozása a Ferencvárostól Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint.

2024. Május 23. 08:08, csütörtök | Sport

Szinte minden a Veszprém mellett szól a döntő előtt

Szinte minden a Telekom Veszprém mellett szól a férfi kézilabda NB I pénteken kezdődő döntője előtt, amelyben a címvédő ellenfele ezúttal is a Szeged lesz.

2024. Május 22. 18:30, szerda | Sport

Bucsi a Red Bull Ringen győzelemmel zárt

A Red Bull Ringen folytatódott a 2024-es versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői, köztük Bucsi Attila és Berta Benjámin számára.