Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 20. 13:34, péntek | Helyi
Forrás: HGPrisma

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! hagyományőrző programsorozat

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! hagyományőrző programsorozat

Érdemes útra kelni Szent Mihály napján – színes programok Tolna és Baranya megyében.

A Magyar Televízió Zrt., kormányzati támogatással nagyszabású programsorozatot hívott életre Szent Mihály napjára. Szeptember utolsó hétvégéjén három napon át országszerte közel 1300 település kínál különleges programokat. Ebben a néhány napban Tolna és Baranya megye is számos helyi különlegességgel várja az érdeklődőket. Mindenkinek érdemes hazalátogatnia akár csak egy rövid időre is, hogy újra felfedezze otthonát. A kezdeményezés népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal. A kormányzat összesen 992,3 millió forintos keretösszeget biztosít a kezdeményezéshez.

Közel 1300 önkormányzatnak lesz módja pályázaton nyert pénzből helyi jellegzetes programokkal részt venni a rendezvénysorozatban, és hagyományteremtő céllal meggyújtani a Szent Mihály napi tüzeket, melyek központi helyszíne Ópusztaszeren lesz. A kezdeményezést Kovács Péter, az Itthon vagy! Kormányzati munkacsoport vezetője fogja össze.

Tolna megyében összesen 44, Baranya megyében pedig 94 település pályázott eredményesen a kiírt pályázaton.
Szekszárd autentikus szüreti programmal készül. A Muslinca férfikórustól és Vágó Bernadett operetténekestől bordalokat hallhatunk. Szekszárdi múltjáról fog mesélni többek között Kóbor János énekes és Levente Péter színművész is.
Bikalon a közösség parkjában kialakított 400 négyzetméteres rendezvényteret avatják majd fel ünnepélyes keretek között helyi tánccsoportok és zenekarok közreműködésével.
A többi településen is számos érdekességgel találkozhatnak az érdeklődők, egyebek között kézműves vásárokkal, szüreti mulatságokkal és utcabálokkal, vetélkedőkkel és sportversenyekkel.

Rákay Philip, az m1/m2 programigazgató-intendánsának ötlete alapján a cél az, hogy mindazok az emberek, családok, fiatalok, akik valamilyen módon kötődnek egy, a jelenlegi lakóhelyükön kívüli településhez vagy térséghez, látogassanak vissza erre a 28-29-i hétvégére.
A Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. is részt vesz a program népszerűsítésében. A nagyszabású kezdeményezésben kormányzati részről a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is érintett.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozatot az MTVA két napon keresztül 20 órás műsorfolyammal támogatja, és a közmédia 5 csatornájával újra összekapcsolja a külföldre szakadt és itt élő magyarokat: közel 481 szakember összehangolt munkája révén 24 külső helyszínről jelentkeznek be élőben.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából pedig oktatási intézmények pályázhatnak öregdiák találkozók megrendezésére.

A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó hétvégével, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó és szálláshelyek mindazokat, akik a programsorozatokra útra kelnek.

Ezen a hétvégén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják majd a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.

A Magyar Televízió Zrt. országos akciót indított Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel.
A kezdeményezés célja, hogy a Turizmus Világnapja és a Szent Mihály-napalkalmából a közmédia csatornái (M1, Duna World, Duna, Kossuth és Petőfi Rádió) szeptember 27-29. között tematikus műsorfolyam keretében megmutassák Magyarország jellegzetességeit, értékeit és rejtett kincseit.

Szeptember utolsó hétvégén a közmédia és a Magyar Turizmus Zrt. arra buzdítja a nézőket – éljenek bárhol is a világban – hogy kerekedjenek fel, látogassanak el szülőfalujukba, szülővárosokba és ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat. A tervek szerint élő körkapcsolás segítségével ünnepelhetnek együtt a magyarok, függetlenül attól, a világ mely pontján tartózkodnak éppen.

A kezdeményezés a Magyar Televízió Zrt.-től indult, ötletgazdája Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa, programigazgatója. Az akció célja a hazai értékek, kincsek újrafelfedezése és az itthon, illetve külföldön élő magyarság közötti kapcsolat- és közösségteremtés.

A Magyar Kormány kérésére a programsorozat támogatói közé lépett a Magyar Turizmus Zrt. is. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Kovács Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottságának tagja megalakította az Itthon vagy! kormányzati munkacsoportot a program koordinációjára, valamint a kezdeményezés kormányzati támogatásának megszervezésére és összefogására. A Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságai illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vesznek részt a program megvalósításában.

A kezdeményezés országos szintű kiterjesztésének érdekében a kormány pályázatot hirdetett önkormányzatok, oktatási- és kulturális intézmények bevonására, hogy lehetőséget adjon a településeknek múltjuk, jelenük és jövőjük bemutatására.

Pályázatot 3 területen lehetett benyújtani: önkormányzati eseményekre, intézményi és kulturális rendezvényekre igényelhettek támogatást.

Önkormányzati események
Önkormányzati eseményekre kérhettek támogatást, melyek során az adott hétvégén települési fesztiválokat tarthatnak. Ezen rendezvényeket napközbeni programok, szombat esti Szent Mihály-napi szüreti bál, illetve vasárnap este országosan összehangolt tűzgyújtás színesítik. A költségek fedezésére lakosságszám alapján pályázhattak az érdeklődő települések.

Tolna megyében sikeresen pályázó települések:
Kakasd, Döbrököz, Nak, Miszla, Bogyiszló, Szakály, Gerjen, Magyarkeszi, Bonyhád, Bölcske, Varsád, Dombóvár, Bátaszék, Báta, Csibrák, Györköny, Nagymányok, Szakadát, Keszőhidegkút, Felsőnyék, Fürged, Szárazd, Fadd, Pincehely, Pusztahencse, Kurd, Simontornya, Sárszentlőrinc, Udvari, Zomba, Kocsola, Szekszárd, Fácánkert, Decs, Tolna, Györe, Sióagárd, Izmény, Dalmand, Csikóstőttős, Gyönk, Gyulaj, Attala, Pörböly

Baranya megyében sikeresen pályázó települések:
Sumony, Hirics, Ivánbattyán, Bikal, Babarc, Magyarhertelend, Siklós, Vokány, Ellend, Lapáncsa, Adorjás, Aranyosgadány, Páprád, Bürüs, Garé, Kórós, Várad, Kétújfalu, Kisszentmárton, Siklósnagyfalu, Felsőszentmárton, Drávakeresztúr, Görcsönydoboka, Babarcszőlős, Bogdása, Kistótfalu, Pécsvárad, Rádfalva, Orfű, Zók, Abaliget, Pereked, Erzsébet, Pellérd, Markóc, Berkesd, Egyházasharaszti, Alsómocsolád, Drávafok, Kásád, Zádor, Patapoklosi, Sámod, Nemeske, Túrony, Ózdfalu, Lúzsok, Ófalu, Szilágy, Kiskassa, Baranyahídvég, Királyegyháza, Boda, Hegyszentmárton, Somogyviszló, Harkány, Drávasztára, Bogádmindszent, Tormás, Magyarszék, Bükkösd, Somberek
Piskó, Magyarlukafa, Somogyapáti, Mohács, Baranyajenő, Romonya, Bisse, Vásárosbéc, Zaláta, Magyarbóly, Komló, Szigetvár, Egyházaskozár, Szágy, Majs, Endrőc, Gyöngyfa, Vajszló, Egerág, Nagytótfalu, Somogyhárságy, Szava, Szentdénes, Teklafalu, Bogád, Diósviszló, Peterd, Gordisa, Alsószentmárton, Lánycsók

Néhány érdekes program:
Kocsolán szeptember 28-án „generációk közötti találkozót” szerveznek az iskolánál, ahol a faluban élő fiatalok vendégül látják saját készítésű ételekkel az idősebb lakosokat, a legkisebbek pedig műsorral készülnek erre az alkalomra Szekszárdon.

Harkányban zsíros kenyeret, teát és forralt bort kínálnak az odalátogatóknak. A finom falatok mellett a mozgásra vágyók kipróbálhatják a kangoot és a zumbát, az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat alkalmából.

Váradon ügyességi versenyeket, vetélkedőket szerveznek gyerekeknek, a felnőttek pedig activity-ben mérhetik össze tudásukat. A településen tűzoltó bemutatót is terveznek rendezni.

Simontornyán szombaton családi napot rendeznek a várban előadásokkal, gyerekfoglalkozásokkal, harci bemutatókkal és kötetlen beszélgetésekkel.


Intézményi rendezvények
Öregdiák találkozók szervezésére kaphattak anyagi támogatást az igénylő iskolák, melyek révén szeptember 27. és 29. között arra sarkallják a polgárokat, hogy térjenek vissza alma materükbe, látogassanak vissza gyermekkoruk helyszínére, és fedezzék fel újra a legszebb tanulóévek helyszíneit.

Kulturális események
A programhoz tartozó kulturális események az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködése révén valósulnak meg. Ennek keretében szeptember utolsó hétvégjén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.

A program negyedik pillére a turizmus. A Magyar Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. részt vesz a program népszerűsítésében is. A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó rendezvényekkel, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó- és szálláshelyek mindazokat, akik útra kelnek.

A támogatás keretösszegei
Az önkormányzati programok támogatására keretösszegként több mint 752 millió Ft, oktatási intézmények bevonására 100 millió Ft, kultúrát érintő támogatásra 60 millió Ft, a marketing költségekre pedig 80 millió Ft áll rendelkezésre.

A pályázat kiemelkedően népszerűnek bizonyult a helyi önkormányzatok körében, 1305 pályázat érkezett be, így összességében az önkormányzatok 40%-a részt vesz az országos akcióban.

Így jött létre az MTV Zrt., az MTVA, a Magyar Turizmus Zrt. és a fent említett kormányzati munkacsoport együttműködése révén az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! kezdeményezés és nagyszabású programsorozat.

Annak érdekében, hogy a nézők első kézből átélhessék az országszerte megrendezett programok sokszínűségét, az MTVA munkatársai egy két napot felölelő egész hétvégés műsorfolyammal készülnek a programsorozat közvetítésére. A tervezett 24 helyszíni élő közvetítésen, valamint a budapesti stúdióban 28 gyártási szakember, 30 szerkesztő-riporter, 26 műsorvezető, 25 rendező, 10 technikai rendező, 10 rendező asszisztens, 132 operatőr, 180 műszaki szakember és 40 szintér-technika szakember dolgozik majd a teljes élmény átadásán.

A fent említett csapat munkájának köszönhetően többek között az alábbi 42 település és programjaik kerülnek bemutatásra a hétvége folyamán:

Szolnok, Makó, Békéscsaba, Ópusztaszer, Izsák, Salgótarján, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka, Debrecen, Szekszárd, Baja, Pécs, Kaposvár, Pákozd, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Sóly, Olaszfalu, Alsóbogát, Szank, Tarpa, Gárdony, Szigethalom, Apostag, Karcag, Tahitótfalu, Rozsály, Mezőhegyes, Balmazújváros, Velemér, Hövej, Pórszombat, Dévaványa, Bükkszentkereszt, Bugacpuszta.

Ópusztaszerről egyenes adásban közvetíti a televízió a tervezett iparosok bemutatóját (patkoló kovács, fafaragás, dudás), paprikaőrlést és paprikás étel készítését, pásztorkutyás terelést, lovas bemutatót és nemezelést.
Makón kihozzák a múzeumból a Ford T-modellt, amelynek tervezésében részt vett a makói származású Galamb József. Készítenek a T-modell mintájára egy fagyis kocsit, melyet szintén bemutat az MTVA. A Hagymavirág foltvarró egyesület különféle hagymán alapuló varrásokat tár a nagyközönség elé.

Akik nem tudnak ellátogatni Szigethalomra, ők otthonról követhetik a képernyő előtt a hajós versenyeket a bánya tavon, a hajók ünnepélyes őszi kiemelését, íjászvetélkedőket, Szent Mihály-lepény sütését, középkori ügyességi feladatokat valamint a Rackanyáj beterelését a juh karámba.
Bükkszentkereszten találkozhatunk a bükki füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival, akinek a családja 20 generáció óta gyógyfüvekkel foglalkozik.
Tarpán bepillantást nyerhetünk az Új Pálinka Ünnepének fesztiváljába, ahol lesz szilvapálinka kóstolás, bemutatják a szilvás ételek, szilvalekvár készítés fortélyait, de megtekinthetjük a pálinka lovagrend felvonulását is.

Továbbá érdekes és különleges történetek kerülnek képernyőre külföldön élő magyarokról, és egyben haza is hívják őket erre a különleges hétvégére. Bemutatásra kerül többek között:

• Egy argentínai kis magyar falu, ahonnan két, 80 év feletti lakos előreláthatóan Magyarországra is ellátogat
• Téglás Zoltán, a Veresegyházáról származó, Los Angeles-ben élő amerikai rockénekes, producer


A Turizmus Világnapja
A Magyar Televízió Zrt. által indított országos akció szeptember utolsó hétvégéjére esik, kapcsolódva a Szent Mihály Napi ünnephez és a szeptember 27-ére eső Turizmus Világnapja hétvégéjéhez is.
A Magyar Turizmus Zrt. széles körű szakmai összefogást hirdetett annak érdekében, hogy legyen a Turizmus Világnapja minden évben az a nap, amikor kiemelt figyelemben részesítik a belföldi és külföldi vendégeket. Lepjék meg őket egy-egy apró figyelmességgel, kedves köszöntő felirattal, vagy bármi egyéb akcióval, ami arról szól, hogy „ő a vendégünk, szívesen látjuk és mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magát Magyarországon”. Idén, szeptember 27-én kívül szeptember 28-ára és 29-ére, tehát a kapcsolódó hétvégére is kiterjeszthetik akciójukat a belföldi turizmusban érintett szolgáltatók.
Szeptember 27-e a Turizmus Világnapja, amikor az egész világon együtt ünneplik a turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk.
A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a turizmusban dolgozók és a turisták 2011-ben ünnepelték meg hazánkban első alkalommal a Turizmus Világnapját. Idén az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. Az idei mottó: „Tourism&Water: Protecting our Common Future”. A Turizmus Világnap keretében a Magyar Turizmus Zrt. ezúttal is a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmét kívánja felhívni a vendégbarát viselkedés jelentőségére és a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Emellett az akcióval továbbá tudatosítani kívánják a szervezők, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban.

A Turizmus jelentősége Magyarországon
Hazánk esetében a turizmus gazdasági és társadalmi jelentősége vitathatatlan. A munkahelyek körülbelül 13%-át közvetlenül vagy közvetve e szektor generálja, a magyar gazdaság pedig éves szinten több mint ezer milliárd forint bevételt köszönhet közvetlenül e gazdasági tevékenységnek. Az ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet, 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyalták. A növekedés idén is folytatódott a KSH adatai szerint: az év első hét hónapjában minden lényeges mutató növekedést jelzett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hazánk kereskedelmi szálláshelyeken ma már a vendégek mintegy fele belföldről érkezik. 2013. január-júliusban a belföldi vendégek száma (2,45 millió fő) 4,5%-kal, a vendégéjszakák száma (5,93 millió éjszaka) pedig 3,4%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíjbevétele 91 milliárd forint (+9,9%) volt a vizsgált időszakban. A külföldi vendégektől származó szállásdíjbevétel 10,7%-kal, a belföldiektől származó szállásdíjbevétel 8,3%-kal nőtt.

A turizmus hozzájárul természeti, kulturális és szellemi örökségünk megőrzéséhez, fenntarthatóságához, miközben élményeket nyújt, szórakoztat, ismereteinket bővíti és nevel, összességében tehát gazdagít bennünket, elismeréshez és forrásokhoz juttatja örökségünk gondozóit és fenntartóit. A turizmus nemcsak a turisták, hanem a velük kapcsolatba kerülő helybeliek életminőségének javulásához és a területi különbségek csökkentéséhez is hozzájárul.

Címkék: Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.