Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 24. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Új időszámítás a szeméttárolásban

Új időszámítás a szeméttárolásban

Új időszámítás kezdődik a Dél-dunántúli térségben, ugyanis 2011 szeptemberében megkezdődnek a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció kivitelezési munkálatai.

A beruházás nem csak környezetvédelmi szempontból indokolt, de egyben a lakosság igényét is tükrözi.

A beruházásban érintett 89 településen párhuzamosan indul a kivitelezés, azaz egyszerre 20-40 lerakó rekultivációja veheti kezdetét az ősszel. E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják, 25 lerakót teljes mértékben felszámolnak. A munkálatok nem csupán a lerakott hulladék lefedését és növényesítését foglalják magukba, hanem olyan figyelőkutak kialakítását is, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a környék ivóvíz minősége.

A munkálatok felosztása elsősorban organizációs, helyismereti, bányakapcsolati, illetve hulladék beszállítási lehetőségek alapján történt, ugyanakkor a területi elveket is figyelembe vették a szakemberek a határok kijelölésekor. Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. A kivitelezési munkálatok megkezdése a tervek jóváhagyása miatt várat még magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap az építkezés.

Az érintett települések lakosai részéről pozitív a projekt fogadtatása, üdvözítik a változásokat. Egy felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka tartja rendezetlennek, zavarónak, vagy bűzösnek a lerakókat. Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a térség több lerakójának bezárása, rekultivációja valós lakossági igény. A lakosok 98 százaléka szerint szükséges a rekultivációs projekt, hiszik, hogy a rekultiváció hatására tisztább, egészségesebb lesz a környezet a településen, és a többség szerint még a környék turisztikai presztízse is nőhet. Jelenleg a válaszadók közel 80 százaléka ítéli rossznak hazánk környezeti állapotát, és aggódik a környezetükben felmerülő egészségkárosító lég-, víz-, és talajszennyezés miatt.

A projekt teljes költségvetése bruttó 6 848 121 712 Ft, amely 100%-os Európai Uniós támogatással valósul meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hulladék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.