Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 07. 07:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jelentős változást hoz az új Ptk. a vezető tisztségviselők kártérítési kötelezettségében

Jelentős változást hoz az új Ptk. a vezető tisztségviselők kártérítési kötelezettségében

A cégeknél a vezetői minőségben okozott kárért a vállalat, valamint az érintett vezető egyetemlegesen felel az új Ptk. március közepétől hatályos szabályai szerint. A változásra a biztosítók is készülnek: vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok anyagi felelősségére kínálnak biztosítást.

Jelenleg csak kivételes esetekben, például felszámolásnál vagyonhiány, vagy környezetszennyezés miatt lehet kárigénnyel fellépni a cégvezetőkkel szemben. A szabályozást az új Ptk. gyökeresen alakítja át.
Az egyetemleges felelősség azt jelenti, hogy a károsult nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona terhére is kártérítést követelhet.
Az Allianz és a Generali biztosító is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ilyen kárigények ellen védelmet nyújtó biztosítást kínál. Ezek a termékek - a hagyományos szakmai felelősségbiztosításokkal ellentétben - a vezetői tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújtanak biztosítást. A felelősségbiztosítását cégek és vezető állású személyek is megköthetik.
Az Allianz Global Corporate & Specialty statisztikái alapján Európában a pénzügyi szervezetektől, valamint az Internet/IT/Media/PR profillal rendelkező vállalatoktól érkezik a legtöbb vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosításával kapcsolatos kárbejelentés.
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a penetráció csaknem 100 százalék, ami egyértelműen alátámasztja e biztosítás létjogosultságát és fontosságát az Allianz szerint. A Generali pedig pedig azt hangsúlyozza, hogy a felelősségbiztosítása kiterjed a kártérítésen túl a hivatalos vizsgálat költségeire, az esetleges testi sérülés és dologi kárral kapcsolatos jogvédelmi költségekre, a polgári peres vagyoni biztosíték fedezetére, továbbá a jó hírnév sérelmének orvoslásával összefüggő költségekre is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk