Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Május 30. 09:43, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik az interneten? Nem tudja, mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen.

Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, ezért is figyelemre méltók a fiatal generáció internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket az éterben osztják meg egymással ahelyett, hogy velünk beszélnék meg. Levelesládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb, amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük, így némi betekintést nyerhetünk a mindennapjaiba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük a rezdüléseit, jó esetben láthatjuk, kik a barátai, ismerősei, mi iránt érdeklődik igazán. Fontos, hogy megtanítsuk neki a netes etikett szabályait.

Nem tudjuk ezeket? Nézzünk utána! Az utóbbi időben több olyan oldal is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a tévéműsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, -fogyasztásra csábító oldallal találkozniuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be! Lehetőségünk van erre itt és itt. Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

A Safeinternet.hu oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.