Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 22. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Újjászületik a Városligeti-tó

Újjászületik a Városligeti-tó

A FŐKERT Nonprofit Zrt. növények beültetésével varázsolja újjá a Városligeti-tavat az Aranyponty Zrt.-vel együttműködve.

Az Európában is egyedülálló Városligeti-tó jelenlegi, algásodásra hajlamos vízösszetételének megváltoztatása érdekében a két cég egy teljesen természet- és környezetbarát megoldást használ, amellyel elérhető a tó optimális vízösszetételének visszaállítása.

Az eljárás egyszerű: a tóba olyan növényeket telepítenek, melyek megfelelő mennyiségben dolgozzák fel a vízben jelenleg túl magas százalékban jelenlévő nitrogént és foszfort, ezzel tisztítva a vizet. A beültetett növények nem csak a víz összetételének tesznek jót, hanem díszítő értékkel is bírnak, így a beültetésük után a Városligetbe kilátogatókat egy szép, a tiszta vízfelületet zöld oázisokkal tarkított tó fogadja majd.

A hetekben telepítésre kerülő mintegy 120 konténeres növény – közöttük több színű tavi rózsák, vízitökök - várhatóan 1,5 – 2 hónap elteltével fogják igazán megmutatni magukat, s innentől folyamatosan változó képpel fogadják majd a látogatókat.

A Városligeti tó környékén jelentős mértékben elszaporodott vadkacsák azonban veszélyeztetik a tó újonnan kialakuló vízösszetételét. Hogy megóvják a vizet, a vadkacsák egy részét – természetesen állatbarát módon – befogják. Tisztelettel kérik a látogatókat, hogy ne bántsák az erre a célra kihelyezett ketreceket! A befogott állatokat a szakképzett dolgozók, szakszerű szállítást követően visszatelepítik természetes élőhelyükre. Mivel a vadkacsák hozzátartoznak a Városliget hangulatához, így 10-15 egyedet mindenképpen a tó környékén hagynak, hiszen ilyen létszámban nem veszélyeztetik a tó vízének megváltoztatott összetételét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.