Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Február 08. 08:30, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei rendőr Főkapitányság, fotó: www.vezess.hu

Jobban jár, aki önként vállalja a felelősséget

Jobban jár, aki önként vállalja a felelősséget

Az utóbbi időszakban több olyan bejelentés érkezett a Szekszárdi
Rendőrkapitányságra, mikor parkoló járművek tulajdonosa értesítette a
rendőrséget, hogy távollétében sérülés keletkezett a gépjárművén.

Feltehetően egy másik, parkolni szándékozó gépjárművezető okozta a kárt figyelmetlenségből, és adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről.

Ebben a helyzetben a KRESZ is előírja, hogy „ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.” Amennyiben ez megtörténik, még rendőri intézkedésre sincs szükség, hiszen a felek egymás között elrendezik a szükséges teendőket, az okozott kárt a biztosító megtéríti, és az esetleges bosszúságon kívül más nyoma nem marad a szerencsétlen történetnek.
Más a helyzet, mikor valaki nem akarja vállalni felelősségét az okozott kárért és adatai hátrahagyása nélkül elhagyja a helyszínt. Ilyen esetekben megindul a szabálysértési eljárás, melynek során a kapitányság munkatársai minden lehetséges intézkedést megtesznek a baleset okozójának felderítése érdekében. Sokszor már a helyszíni intézkedés alkalmával megállapítást nyer a járművezető kiléte, hiszen mindig akad egy tanú, aki látta az esetet, felírt egy rendszámot,
rendszámtöredéket, esetleg autótípust, rendelkezésre áll az autó színe, valamint a város számos pontján működnek térfigyelő kamerák.
A hatóság ilyen esetekben nem csak a baleset okozása miatt jár el, hanem külön szabálysértésként értékeli KRESZ fent idézett rendelkezésének megsértését, és minden esetben a pénzbüntetés mellé járművezetéstől eltiltás intézkedést is alkalmaz, melynek tartama egy hónaptól egy évig terjedhet, a jogerős elmarasztalás még két évig az elkövető szabálysértési előéletében szerepel, mely egy esetleges később elkövetett szabálysértésnél szigorúbb elbírálást jelent.

Címkék: rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.