Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 08. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Jogosítvány: nem tartják szükségesnek a szakorvosi véleményt

Jogosítvány: nem tartják szükségesnek a szakorvosi véleményt

Enyhítene a jogosítványokkal kapcsolatos egészségügyi alkalmassági előírásokon a Magyar Orvosi Kamara.

A korábbi, szocialista kormány által javasolt rendelet szerint ugyanis a gyógyszerszedés alatt álló krónikus betegeknek nemcsak a háziorvost kell felkeresniük, hanem szakorvosi véleményt is be kell szerezniük a jogosítvány megújításakor. A kamara szerint ez növeli a várólistákat és az egészségügyi intézmények kiadásait is.

A csornai kórház főorvosa szerint a háziorvosok ismerik saját betegeik egészségügyi állapotát, anélkül gyógyszert sem írhatnának fel nekik. Ezért felesleges elküldeni a jogosítvány megújításakor a krónikus betegeket szakorvosi vizsgálatra.

Boga Attila kifejtette: „Egy krónikus betegséggel gondozott betegnek minden dokumentációja ott van a háziorvosnál, hiszen gyógyszert is csak úgy írhat fel, ha van egy szakorvosi javaslat. Emiatt nem kell külön elküldeni szakorvoshoz, hiszen a vizsgálati leletek, a dokumentációk a kezében vannak.” Hozzátette: „Elég szomorú, ha akkor látja a szakorvos először a beteget, amikor jogosítványt kell hosszabbítani.”

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a szakorvosi vélemény beszerzése a krónikus betegeknek akár több hónapig is eltarthat a várólisták hosszúsága miatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy egészségügyi igazolását a régi módon, azonnal meg tudja szerezni.

Begya László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke elmondta: amikor az előző kormányzat idején életbe lépett a rendelet, nem konzultáltak az orvosi karral, hogy ennek hogy lesz a megvalósítása, és mi indokolná ezt. Mint fogalmazott: „A véleményünket sem tudtuk elmondani erről a rendeletről. Egy évnyi halasztás után ez a rendelet mégis életbe lépett.” Kijelentette: „Nem tudjuk megmondani, hogy a mostani kormánynak mi ezzel a célja. Mi ezt indokolatlannak tartjuk.”

A szabályok mellett a költség is változott. A korábbi 5000 helyett a 40 évesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell fizetniük a háziorvosi igazolásért, arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel. Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A legrosszabb esetben akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása. (pr)

hírTV

Címkék: jogosítvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.