Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 14. 07:35, szombat | Belföld
Forrás: mti

Jövő héttől vetítik a mozik a Vad Balaton című természetfilmet

Jövő héttől vetítik a mozik a Vad Balaton című természetfilmet

Április 19-től vetítik a magyar mozikban a Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmjét, a Vad Balatont,

amely négy évszakon át mutatja be Magyarország legnagyobb tavának élővilágát, valamint a Balaton keletkezésével is megismerteti a nézőt.
A Vad Balaton a Vad Magyarország, a Vad Szigetköz és a Vad Kunság című filmek sorát folytatja - hangsúlyozta Farkas Attila, a Pannonia Entertainment terjesztési vezetője a film pénteki sajtóvetítése után.

A sorozat célja, hogy felkeltse a nézők érdeklődését a legszebb magyar tájak iránt, hogy személyesen is ellátogassanak a mozivásznon megelevenedő vidékekre.

Országszerte több mint 50 mozi tűzte műsorára a filmet, amelynek nagy részét 4 K-ban rögzítették - tette hozzá a terjesztési vezető.

Mosonyi Szabolcs, a film rendezője, operatőre és vágója elmondta, hogy két évig forgatták a filmet, az utómunka fél évig tartott és alapvetően televízióra készült a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával. Azonban olyan sok anyag kimaradt a televíziós változatból, hogy úgy gondolták, széles vászonra készítenek egy nagyobb lélegzetű filmet.

Mosonyi Szabolcs járta a terepet, de ő maga vágta, fényelte is a filmet. A vadmacskákról, denevérekről készült felvételeket más operatőröktől vásárolták meg. A képek nagy része 4K-ban készült, de például a gyurgyalagok verekedéséről vagy a pontyok ívásáról szóló felvételeket HD-ben rögzítették. "Be kellett ezt vállalnunk a képminőségben, mert ha a természetet lassítva, super slow motion-nel mutatjuk be akkor sokkal több minden tárul fel előttünk, és így több érdekességet tudunk megfigyelni" - magyarázta.

A forgatás első évében, a terep feltérképezése során a véletlen nagy szerepet játszott. "Az állatokkal kapcsolatban feljegyeztük, hogy milyen volt az idő, hányadikán készültek a felvételek és milyen klimatikus körülmények között. Utána a következő évben erre rákészültünk, hogy az elejétől a végéig kidolgozhassuk a teljes jelentet" - hangsúlyozta.



A film összekapcsolja a geológiát a vadvilággal. Koncepciójuk volt, hogy a szokásos természetfilmes idővonalon haladva az évszakokat követik végig, míg a földtörténeti korban visszafelé haladnak az időben. A film elején mutatják be a berkeket (mocsaras, elzárt, lassan feltöltődő öböl), amelyek néhány száz évvel ezelőtt alakultak ki. De százezer-millió éveket visszafelé haladva az időben jelennek meg a filmben többek között a vulkánok, a Pannon-tó üledékei, később pedig az ősóceán maradványai. Egy-egy állatfaj bemutatását is a geológiához kapcsolták, így kerültek a filmbe például a bazaltsziklákon költő hollók is.

Elmondta azt is, hogy míg a Vad Szigetköznél a hódok, a Vad Kunságnál pedig az aranysakál volt a főszereplő, addig ebben a filmben a tavat próbálták megszemélyesíteni. "A Balaton az küzd, az lélegzik, az él, az mozog. Minden évszakban más arcát mutatja, és a környezete is mindig változik" - magyarázta Mosonyi Szabolcs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.