Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 22. 15:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Ők ezt most a klubban elmesélték

Ők ezt most a klubban elmesélték

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény július 21-én már másodszor adott otthont a Múzeumi Olimpia Klub találkozójának. Ezúttal az újkori olimpiai játékok történetéről folyt a beszélgetés.

A patinás múzeumi épület Szepessy-szalonjában megrendezett sportbaráti találkozóra látogató közönségnek Dr. Szenyéri Zoltán sport- és olimpiatörténeti kutató és Pápai Lajos újdombóvári sportrajongó beszélt az újkori olimpiai játékok történetéről kilencven percen keresztül.

A jelképesen egy futballmérkőzésnyi ideig tartó beszélgetés első félidejében Berki Zsoltnak egyik kérdésére válaszolva Dr. Szenyéri Zoltán felidézte, hogy a számára felejthetetlen 1988-as szöuli olimpia idején, még mint debreceni egyetemista nézte végig a kollégiumban a magyar idő szerint hajnalban rendezett úszóversenyeket, és láthatta a világklasszis magyar úszó, Darnyi Tamás első aranyérmét jelentő győzelmet.

A rendezvény második félidejében Pápai Lajos olimpiával kapcsolatos élményei közül kiemelte, hogy az 1980-as moszkvai olimpia helyszínein maga is jelen lehetett, és személyesen láthatta többek között a Foltán László és Vaskuti István kenu-páros olimpiai győzelmét.

Mivel mindkét vendégnek egyik legkedvesebb sportága a labdarúgás, nem kerülhették ki Berki Zsoltnak a futballra, kedvenc futballistáikra vonatkozó kérdéseit. Mindketten egy-egy legendás újpesti labdarúgót említettek. Dr. Szenyéri Zoltánnak Törőcsik András volt a kedvence, míg Pápai Lajosnak pedig Szusza Ferenc.

Mindketten örömmel és büszkeséggel szóltak a korábban és nemrég lezajlott olimpiatörténeti versenyeken szerzett sikereikről. Pápai Lajos ezúttal dedikálta a Kis Jánossal közösen jegyzett Tolna megyei olimpikonok című könyvét.

A beszélgetés-sorozat harmadik felvonására július 27-én, pénteken 17 órakor kerül sor, amikor Harangozó László, a DVMSE örökös elnöke és Vincze Zoltán világbajnok lesznek a vendégek. Mindez már néhány órával a londoni ötkarikás játékok előtt, annak köszöntéseként zajlik!

- szöveg: Berki Zsolt
képek: Kriston Vízi József -

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.