Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kakaspörköltök versenye Pusztamérgesen

Kakaspörköltök versenye Pusztamérgesen

Több száz kakas fejezi be földi pályafutását bográcsban szombaton Pusztamérgesen, ahol a hagyományokhoz híven ismét szüreti fesztivált és kakaspörköltfőző versenyt rendeznek.

Már több mint másfél évtizede szeptemberben rendezik meg a Csongrád megyei faluban a szüreti fesztivált és a kakaspörköltfőző versenyt, ezen a hétvégén az ezerkétszáz lelkes homokháti településen várhatóan 2-2,5 ezer vendég fordul meg – mondta Sólya Zoltánné szervező. A fesztivál a helyi gazdák borversenyével már pénteken elkezdődik, ekkor tartják az ünnepi szentmisét is a helyi római katolikus templomban.

A szombati gasztronómiai seregszemlén csak a településen élő – és a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó – helybéliek indulhatnak. A versenyzők a saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet, és csodásan megterített asztalokkal várják a vendégeket. Ki-ki ízlésének megfelelően készíti el a kakast, vannak, akik zöldségekkel, mások sörrel vagy borral főzik a pörköltöt, de akad olyan is, aki egy kevéske zsíron, vízen, vöröshagymán, pirospaprikán és són kívül nem tesz mást a bográcsba a szárnyas mellé.

A házigazda ízletes homoki borával, a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. A Faragó Sándor mesterszakács vezette zsűri hintón érkezve betér minden főzőház udvarába, megkóstolja az ételt, és értékeli a vendégfogadás módját, minőségét, a terítést és az ízek harmóniáját. Az idei versenyre eddig harmincan neveztek, egy-egy bográcsban négy-öt kakas fő. Szombaton azonban sok száz szárnyas fejezi be földi pályafutását a díszesen megterített asztalon, hiszen a szüreti fesztivál a falu legnagyobb ünnepe, a településről elszármazottak is ekkor térnek haza, és őket kakaspörkölttel várják rokonaik – magyarázta Sólya Zoltánné.

A vendégek hintón ülve vagy gyalogos sétával bejárhatják a falu virágos utcáit, ellátogathatnak a közeli százhektáros természetvédelmi területre is. Miután jóllaktak a vendégek és a helybéliek, zenés gyerekműsor, kabaré és táncbemutatók, koncertek, este pedig tűzijáték és utcabál szórakoztatja őket. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni