Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 30. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - MNB-alelnök: új szakaszba lép a monetáris politika

Kamatdöntés - MNB-alelnök: új szakaszba lép a monetáris politika

Az egynapos betéti gyorstenderek kamata és az alapkamat összezárását követően új szakaszba lép a monetáris politika, a jegybanki eszköztár egyszerűsödni fog, ugyanakkor az első számú "közellenség" továbbra is az infláció marad - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden online sajtótájékoztatón, a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.

Reálisnak tartotta a kamatok szeptemberi összezárására számító piaci várakozásokat, de megjegyezte, hogy a pénzpiaci közeg gyorsan változhat. Hozzátette, az európai energiaárak és a fizetési mérleg pozíciója is jóval kedvezőbb képet mutat, mint 2022 októberében, amikor a jegybank aktiválta az új eszközt.

Kiemelte, hogy a 13 százalékos alapkamat megfelel a kockázatok kezelésére, a piaci körülmények pedig lehetővé tették az egynapos tenderek kamatkondícióinak közelítését a megszokott ütemben.

A monetáris tanács döntött arról, hogy a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat 100 bázisponttal, 15 százalékról 14 százalékra mérséklődik, szintén 100 bázisponttal csökken az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere tenderek kamata, és a kamatfolyosó felső széle is 100 bázisponttal 16,5 százalékra csökken - idézte fel.

Hangsúlyozta, hogy a kamatok összeérését követően a monetáris politika középpontjában továbbra is az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás áll majd, a szigorú monetáris kondíciókra továbbra is szükség lesz. A jegybanki politika nem "robotpilóta" üzemmódban, hanem adatvezérelten, lépésről lépésre halad majd - fogalmazott.

A jövőbeli kamatpálya alakulásához támpontot a szeptemberi inflációs jelentés és az országkockázat alakulása adhat - erősítette meg.

Megemlítette azt is, hogy az eszköztár egyszerűsítése mellett a napi swap tendereket és diszkontkötvény aukciókat továbbra is aktívan használni fogja az MNB.

A monetáris politika dezinflációs hatásai egyre szélesebb körben hatnak, a dezinfláció folyamata zajlik a gazdaságpolitika minden területén, ősszel várhatóan egyszámjegyűvé válik az áremelkedés mértéke - jegyezte meg. Azt is hozzátette, hogy az inflációt 2024-ben tovább kell csökkenteni annak érdekében, hogy elérje a 3 százalékos jegybanki célértéket.

Az élelmiszerárak csökkenése augusztusban folytatódott, illetve a vállalkozások inflációs várakozásai is csökkentek, mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy az éves inflációs adat Magyarországon várhatóan a régiós mezőnyön belül marad - részletezte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a második negyedévben újra csökkent a gazdaság teljesítménye, aminek a hátterében a magas infláció által okozott belső keresletvisszaesés és az elhalasztott beruházások állnak.

Rámutatott arra, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege továbbra is javul, és a 2023-ra korábban előrejelzett 2 százalékos hiánynál számottevően jobb lehet az adat az év végére. Megjegyezte, hogy a kormány elkötelezett a hiánycélok tartása mellett, amelyhez a lehetőségek is megvannak a kabinet kezében.

Címkék: kamatdöntés, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: