Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2012. Január 23. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Az Equilor elemzői szerint a jegybank górcsöve nem a napi mozgásokra helyezi a hangsúlyt, ezért továbbra is 50 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők, amivel 7,5 százalékra emelkedne az alapkamat.

A kötvény- és a forintpiacon már teljesen beáraztak egy ilyen döntést a szereplők, ezért csalódást vagy éppen meglepetést az okozna ha nem vagy éppen csak 25 bázisponttal szigorítana a jegybank.

A legfrissebb trendek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyarországnak az EU-val,illetve az IMF-fel a várt hitelmegállapodás kapcsán formálódó kapcsolata elsős számú piacmozgató tényező – ezt már a CIB Bank elemzői írják. A forint historikus mélypontra kerülése január folyamán felvetette egy esetleges rendkívüli kamatemelés lehetőségét, a pénzügyi stabilitás megőrzése, illetve egy túlzott leértékelődésből adódó inflációs kockázatok kivédése érdekében. A Monetáris Tanács ezen veszélyeket kiemelve verbális intervencióval felérő közleményeket bocsátott ki.A CIB elemzői szerint ugyanakkor az EU-val,illetve az IMF-fel történő megállapodás irányába tett legfrissebb lépések alapján nincs szükség rendkívüli, megelőző jellegű kamatemelésre. Ugyanakkor a forintban denominált eszközökkel szemben elvárt kockázati prémium relatíve magas maradt és a piaci szereplők továbbra is kockázatokat látnak a gazdaságpolitika alakulását illetően. Mindezek alapján az elemzők szerint a Monetáris Tanács január 24-i kamatdöntő ülésének legvalószínűbb kimenetele egy 50 bázispontos kamatemelés. Ez még csak részben szüntetné meg a jegybank „lemaradását” a piaci árazáshoz viszonyítva. Ugyanakkor ha az EU/IMF megállapodás létrejön, akkor nem lesz szükség további szigorításra.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 16:01, péntek | Belföld

Újabb nagy egészségipari beruházások indulnak - Videó

Több mint 5 milliárd forintból indulnak újabb egészségipari beruházások Magyarországon, amelyekhez a vállalkozások több mint 3,8 milliárd forintnyi támogatást kapnak

2021. Február 26. 15:00, péntek | Belföld

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik márciusban

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra márciusban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken közösségi oldalán, miután telefonon tárgyalt Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszterrel.

2021. Február 26. 13:06, péntek | Belföld

Az oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztet a rendőrség

A koronavírus elleni oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztetett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu honlapon.

2021. Február 26. 11:00, péntek | Belföld

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a oldalán.