Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 28. 08:10, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

A város díszpolgárának - az 1931-ben született és 2016-ban elhunyt Kaponya Juditnak - nyílt kiállítása augusztus 14-én a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

A „Hazatért” című tárlatot szeptember 20-ig nézhetik meg az érdeklődők.

A gyermekéveit és ifjú korát Dombóváron töltő lány elemi tanulmányait az Orsolya-rendi apácáknál végezte, majd az Esterházy Miklós Nádor Gimnáziumban tanult tovább, ahol rajztanára, Marczell György figyelt fel a kézügyességére. A tehetséges kamaszt az 1949-ben tett sikeres érettségi vizsgáját követően felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára, ahol Domanovszky Endre és Poór Bertalan voltak a mesterei. Öt évvel később szerzett diplomát és az akkor induló Magyar TV-nél kapott munkát: az esti mesék és az iskolatelevízió illusztrációit készítette. 39 esztendős korában lett szabadfoglalkozású festő. 1972-től Szentendrén élt és dolgozott. Számos hazai településen láthatták alkotásait egyéni kiállításokon az érdeklődők. 1991-ben a dombóvári képviselő-testület a város díszpolgárává választotta Kaponya Juditot.
- Amikor kiderült, hogy Dombóvár megkereste őt annak érdekében, hogy tárlata jöjjön létre, nagy öröme volt - emelte ki köszöntőjében a megnyitón Bihari Pál, aki baráti kapcsolatot ápolt a településről elszármazott művésszel és utolsó éveiben segítette őt. - Ez nagy megtiszteltetés volt számára. Régi vágya teljesült azzal, hogy hazatérhetett ide a képeivel együtt.
Szabó Loránd polgármester a tárlatnyitó beszédében megosztotta a közönséggel a festőművésszel való személyes találkozásainak az élményeit és visszaemlékezett arra, hogy milyen izgalmas kutatómunka előzte meg a mostani kiállítást.
Bihari Pál a Kaponya Judit által ráhagyott képek közül egyet a város önkormányzatának adományozott és más meglepetés is történt, hiszen kerültek elő olyan alkotások, melyekről korábban nem volt tudomása a tárlat szervezőinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.