Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2019. Augusztus 28. 08:10, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

A város díszpolgárának - az 1931-ben született és 2016-ban elhunyt Kaponya Juditnak - nyílt kiállítása augusztus 14-én a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

A „Hazatért” című tárlatot szeptember 20-ig nézhetik meg az érdeklődők.

A gyermekéveit és ifjú korát Dombóváron töltő lány elemi tanulmányait az Orsolya-rendi apácáknál végezte, majd az Esterházy Miklós Nádor Gimnáziumban tanult tovább, ahol rajztanára, Marczell György figyelt fel a kézügyességére. A tehetséges kamaszt az 1949-ben tett sikeres érettségi vizsgáját követően felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára, ahol Domanovszky Endre és Poór Bertalan voltak a mesterei. Öt évvel később szerzett diplomát és az akkor induló Magyar TV-nél kapott munkát: az esti mesék és az iskolatelevízió illusztrációit készítette. 39 esztendős korában lett szabadfoglalkozású festő. 1972-től Szentendrén élt és dolgozott. Számos hazai településen láthatták alkotásait egyéni kiállításokon az érdeklődők. 1991-ben a dombóvári képviselő-testület a város díszpolgárává választotta Kaponya Juditot.
- Amikor kiderült, hogy Dombóvár megkereste őt annak érdekében, hogy tárlata jöjjön létre, nagy öröme volt - emelte ki köszöntőjében a megnyitón Bihari Pál, aki baráti kapcsolatot ápolt a településről elszármazott művésszel és utolsó éveiben segítette őt. - Ez nagy megtiszteltetés volt számára. Régi vágya teljesült azzal, hogy hazatérhetett ide a képeivel együtt.
Szabó Loránd polgármester a tárlatnyitó beszédében megosztotta a közönséggel a festőművésszel való személyes találkozásainak az élményeit és visszaemlékezett arra, hogy milyen izgalmas kutatómunka előzte meg a mostani kiállítást.
Bihari Pál a Kaponya Judit által ráhagyott képek közül egyet a város önkormányzatának adományozott és más meglepetés is történt, hiszen kerültek elő olyan alkotások, melyekről korábban nem volt tudomása a tárlat szervezőinek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 08:43, kedd | Helyi

A dombóvári kertbarátok mindent megtetettek a bőséges szőlőtermés érdekében

Az idén ötven éves Dombóvári Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést.

2022. Január 24. 11:01, hétfő | Helyi

Nyomozást indított a rendőrség a metróbaleset ügyében

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a Kőbánya-Kispest állomásnál szombatra virradóra történt metróbaleset ügyében.

2022. Január 23. 12:02, vasárnap | Helyi

Hulladékszállítási időpontok 2022-ben Dombóváron

A Dél-Kom Nonprofit Kft. 2022-ben az alábbi időpontokban gyűjti a szelektív hulladékot Dombóváron:

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.