Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Március 05. 22:59, szombat | Helyi

Káposztaételek csiklandozták az ínyeket Sásdon - képgalériával

Káposztaételek csiklandozták az ínyeket Sásdon - képgalériával

Az idén tizenöt éves Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola március 3-án „káposztás“ napot rendezett az intézmény tanéttermében. Különféle, káposztafélékből készült ételek várták a támogatók és partnerek meghívott kép

Az érkezéskor a pincértanulók által többek között – a szállodákban reggeli italként gyakran előforduló – káposztalével kínált vendégeket köszöntő Gáspár Andrea igazgató beszédében utalt arra, hogy hagyományos rendezvényük egyben rendhagyó is, mivel ezzel indítják útjára az iskola tizenöt éves évfordulója tiszteletére szervezendő eseménysorozatot. Az 1996-ban alapítványi iskolaként indult és két évvel később a sásdi önkormányzat által átvett intézmény megjelent korábbi vezetőinek köszönte meg munkáját a következőkben. Az első igazgató, Pintér Ernőné és a harmadik, Keresztes Richárd kapott szerény ajándékot Gárspár Andreától. Az intézményt másodikként vezető Kochné dr. Pintér Éva betegsége miatt nem tudott jelen lenni.

Az igazgatónő köszöntőjét folytatva kiemelte, mennyire hálásak azoknak a támogatóknak, akik évről évre felajánlják nekik szakképzési hozzájárulásukat. Nekik köszönhetően állandóan fejlődik a tanéttermük és tankonyhájuk, folyamatosan meg tudnak felelni a szakács és pincér szakmák oktatásával kapcsolatos legújabb kihívásoknak is. Megemlített egy reményei szerint rövidesen nyertes pályázatot, amellyel németországi tanulmányútra küldhetik diákjaikat. Egy már megnyert európai uniós pályázatról is szót ejtett, amelynek jóvoltából számítógépekkel és interaktív táblákkal gazdagodnak, és a Pannon Szakképzés Szervezési Társuláson keresztül modern cukrászati eszközökre is számítanak még idén.

Az alábbi fotóra kattintva nyílik a Szórakozó negyedben található képgalériánk. Írásunk a fotó után folytatódik.

Megtudhattuk, hogy volt diákjaik megállják a helyüket szakmájukban Európa különböző országaiban. Tanulmányi vetélkedőkön is jól szerepelnek a náluk tanulók. A legfrissebb sikert a 13/B-s Szabó Szilveszter szállította - bekerült a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjébe, az ország tíz legjobb szakácstanulója közé.

Gáspár Andrea arról is beszámolt, mire is fordították a szakképzési hozzájárulásból 2010-ben befolyt közel 2,5 millió forintot, és megköszönte a város önkormányzatának azt, hogy felvállalják az iskola működtetését. Az igazgatónő szót ejtett a szakképzés átalakulóban lévő rendszeréről is, kifejezve kételyeit azzal kapcsolatban, hogy a bevezetendő hároméves előrehozott szakképzés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Mielőtt megköszönte volna a figyelmet, először még maga köré gyűjtötte kollégáit, hogy bemutassa őket a vendégeknek, majd pedig átadta a szót Benéné Horváth Magdolna tanárnőnek, aki a káposztafélék jellemzőibe, elkészítésük különböző módszereibe és a szervezetre gyakorolt hatásaikba avatta be a közönséget.

Ezt követően pedig már az esemény gasztronómiai főszereplői kerültek előtérbe. A Tóth Imre szakoktató szárnyai alatt dolgozó szakácstanulók által készített fogások - káposztás pacalleves, gőzgombócok, pogácsák, rétesek, burek és káposztáskocka, töltöttkáposzta és -kel, rakottkel, párolt káposzta sült csülökkel és csaszárhússal, valamint bajor káposzta debrecenivel - a vendégek tányérain landoltak. A rendezvény kellemes beszélgetéssel kísért jóízű falatozással ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.