Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. December 30. 17:50, szombat | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

Karácsonyi hangverseny a Kodály-évforduló jegyében

Karácsonyi hangverseny a Kodály-évforduló jegyében

„Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene, erre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig” – vallotta Kodály Zoltán.

A Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola karácsonyi koncertjét az idén a Kodály-évforduló jegyében rendeztük meg. Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben. Ezzel a koncerttel tisztelegtünk világhírű zeneszerzőnk emléke előtt.
Iskolánk Nagykórusa a Fölszállott a páva című népdallal vonult be. Gáspár Luca, Szenyéri Gréta, Németh Dávid és Horváth Huba a Kállai kettős közismert dallamaira táncoltak. Majd Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntőjét hallhatták. Az énekkart Nyári Éva tanárnő vezényelte.

Hangversenyünk következő részében iskolánk Kicsinyek Kórusa énekelt Bódis Péterné tanárnő vezetésével. Őket a 2. osztály követte egy kis dalcsokorral. A dalokat Benkő Irén tanárnő tanította be. Majd a legkisebbek is bemutatkoztak egy gyermekdalcsokorral. Zongorán kísért: Tóth Ada Eszter tanárnő. A dalokat Bódis Péterné tanárnő tanította be. A kicsik énekeit a Nagykórus Mozart: Varázsfuvola című operájának a Bűvös csengettyű részletével köszönte meg. Szólót énekelt: Balikó Dorina, Balogh Dominik, Dunai Virág, Forgács Márk, Horváth Szilárd, Keszthelyi Kíra, Király Zsófia, Klampauer Jázmin, Perei Nóra, Szenyéri Gréta, Vincellér András, Visnyei Virág, Vörös Eliza.

“Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!”
(Wass Albert)

Koncertünk második részében szebbnél szebb karácsonyi dalokból válogattunk.
Először az 1-2. osztályosokból álló Csicsergő Kórus énekelt: Jaj, de árva ez az erdő kezdetű dalt. Majd csatlakozott hozzájuk a Kiskórus, s a 4 osztály együtt zengte a jól ismert dallamot: Kiskarácsony, nagykarácsony. Kodály Zoltán: Jézus és a gyermekek című művét a 3-4. osztályosokkal kiegészült Nagykórus énekelte. Ez követően pedagógusaink egy meglepetéssel készültek: kórust alakítottak és együtt zengték a gyerekekkel: Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok. Fuvolán játszott: Perei Nóra, trombitán: Németh Dávid. Szólót énekelt: Balázs Márta tanárnő.

Iskolánk énekkarai után a Zeneiskola tanulóit hallhatták a karácsonyi koncert vendégei: Perei Nóra 7.a, Rákosfalvi Milán 5.a és Horváth Borbála Ágnes kisgimnazista hangszeres játékában gyönyörködhettünk. Hangversenyünkön köszönthettük a Kapos Kórust, s vezetőjüket, Markovics Gábort. Műsoruk: Rheinberger: Puer natus in Betlehem; Hassler: Angyalok és pásztorok; Kodály Zoltán: Adventi ének. Karácsonyi koncertünk végén a Kapos Kórushoz csatlakozott iskolánk Kiskórusa és Nagykórusa. Karai József: Magyar karácsonyi dalok című művét énekelték. Igazgatónőnk, Szenyériné Szabolcska Julianna ünnepi szavai és az aulát megtöltő gyermekek és felnőttek éneke zárta e csodálatos estét: Mennyből az angyal. Gyertyák gyúltak, fényességet hozva a sötét éjszakába s reménykedve, az angyal idén is eljön hozzánk.

Balázs Márta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.