Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 22. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Kártérítés jár az uborkatermelőknek

Kártérítés jár az uborkatermelőknek

Az Európai Unió illetékes szervei elfogadták Magyarország kérelmét a németországi hasmenésjárvány miatt szükségessé vált terméskivonás uniós kompenzálására – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető agrárdiplomáciai sikerként könyvelte el a brüsszeli döntést, ugyanis – mint mondta -, hazánk tűzte naprendre a kérdést a soros magyar uniós elnökség ideje alatt. A vidékfejlesztési miniszter beszámolt a támogatás összegéről, illetve a kifizetés menetrendjéről.

Június elejétől, a németországi hasmenésjárvány kitörését követően, jó darabig gyakorlatilag eladhatatlanná vált az uborka Magyarországon is, mert a külföldi hatóságok azt feltételezték, hogy erről a zöldségfajtáról terjedtek el a kórokozók. Emellett a termelők nyakán maradt a paprika, a paradicsom és a saláta is. Ugyancsak eladatlan zöldséghegyekkel küzdöttek több uniós állam gazdálkodói is, így Brüsszelben már korábban megszületett a termelők kompenzálásáról szóló határozat.

Magyarország összesen 4849 tonna paprika, uborka, paradicsom és saláta után jelentett be kártérítési igényt. A legutolsó agrártanácsi ülésen ennek mértéke is ismertté vált. A hazai zöldségtermesztők kártalanításáról Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter számolt be a Kossuth Rádiónak. „Másfél millió euró értékben kapnak magyarországi termelők kártalanítást. Tulajdonképpen az igényeinket elfogadta az Unió. Megkezdődnek hamarosan a kifizetések, amelyek október végéig fognak lezárulni, tehát néhány hónapon belül valamennyi termelő hozzájut az őt megillető összeghez” – mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető hozzátette, az EU-tól érkező összegen néhány száz gazdálkodó osztozik majd. A kártérítés termékenként változik, a termelők egyébként az adott zöldségfajta három éves piaci középárának mintegy ötven-hatvan százalékára számíthatnak.

Fazekas Sándor elmondta még, a piac a németországi hasmenésjárvány lecsengése után fokozatosan áll helyre, az uborkáért és a paprikáért kérhető összeg júliusban már elérte a hároméves jegyzett átlagárat. A paradicsom és a saláta ára még alatta van ennek az összegnek, de ebben az időjárás is szerepet játszik.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kártérítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára