Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 06. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabó Jenő kirendeltségvezető

Katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre Dombóváron

Katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre Dombóváron

Az egységes katasztrófavédelmi rendszer kialakítása fontos állomáshoz érkezett, április 1-jétől jelentős szervezeti változás történt. Helyi szinten is létrejöttek a katasztrófavédelmi kirendeltségek, így a dombóvári is.

Az országos és területi szervek struktúrájához igazodóan létrehozott helyi kirendeltségek végzik a hatáskörükbe utalt hatósági, szakhatósági, irányítói, felügyeleti, ellenőrzési és operatív tevékenységüket.

A dombóvári kirendeltség állományához tartozó szakemberek április 2-án vették át kinevezési parancsaikat Mácsai Antal tűzoltó ezredestől, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától (második képünkön). Az alkalomból a következőkről tájékoztatta az infoDombóvár.hu-t az új szervezeti egység élére kinevezett Szabó Jenő tűzoltó alezredes (első képünkön):

A három pillérre épülő katasztrófavédelmi rendszer tagozódása a kirendeltségek szervezeti kialakítását is meghatározta. A szakmai tevékenység helyi szinten három fő területre terjed ki, melyek munkáját tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelők irányítják.

Jelentős változás a szervezet életében, hogy a tűzoltási és műszaki mentési operatív tevékenység szétválik a tűzmegelőzési munkától, a polgári védelmi feladatok egy része viszont ezen a szakterületen is jelentkezik. Ezt a munkát újonnan kinevezett tűzoltóparancsnok irányítja, és fontos kiemelni, hogy a korábbinál több, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség működési területéhez tartozó 59 településre vonatkozólag. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a hivatásos tűzoltóparancsnokság látja el az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok felügyeletét és szakmai munkájának irányítását is.

Új feladatokkal felruházva hatósági osztály jött létre, mely a 32 településből álló illetékességi területén, új hatáskörökben és szélesebb körben végzi a tűzvédelemmel, iparbiztonsággal kapcsolatos feladatait. Változást jelent majd az előző évekhez képest az is, hogy a hatósági ellenőrzések számát növeljük.

A polgári védelem területén is jelentős változások történtek. A polgármesteri hivatalban közbiztonsági referens segíti a polgármester munkáját. Ő közreműködik a település katasztrófavédelmi osztályba sorolásában, a helyi polgári védelmi szervezetek megalakításában, valamint a védelmi tervek elkészítésében. E szakterület feladatainak ellátásáért a polgári védelmi felügyelő a felelős.

Teljesen új elem a katasztrófavédelmi kirendeltség szervezetében az iparbiztonsággal kapcsolatos feladatok ellátása, melyet az iparbiztonsági felügyelő felügyel. Ezen a területen kiemelten foglakozunk a veszélyes anyagok, áruk biztonsági előírások szerinti, szállításával, tárolásával, felhasználásával. Hatósági jogkörben eljárva felügyeljük a veszélyes üzemek tevékenységét. E szakterülethez tartozik a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos feladatok ellátása is.

Összességében elmondható, hogy a katasztrófavédelmi kirendeltség megalakulásával helyi szinten is egy sokkal szélesebb körben működő, hivatásos szervezet jött létre, melynek egyik legfontosabb feladata állampolgárok biztonságának növelése hatékony és szakszerű munkával.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dombóvár Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői:

  • Szabó Jenő tű. alezredes kirendeltségvezető,
  • Martinka István tű. alezredes tűzoltósági felügyelő,
  • Hertelendi Norbert tű. főhadnagy polgári védelmi felügyelő,
  • Kurcz Gábor tű. hadnagy iparbiztonsági felügyelő,
  • Papp Zoltán tű. alezredes hatósági osztályvezető,
  • Dávid Sándor tű. százados tűzoltóparancsnok.

A lenti fotóra kattintva további képeket nézegethet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.