Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2022. Május 06. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Kedvező a koronavírus-járványhelyzet

Kedvező a koronavírus-járványhelyzet

Jelenleg kedvező a járványhelyzet, a járvány ötödik hulláma visszahúzódott, és ez a magas átoltottságnak is köszönhető

- emelték ki a Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről közzétett összefoglalóban a koronavírus.gov.hu-n csütörtökön.

A beoltottak száma 6,4 millió fő, 60 százalékuk már a megerősítő harmadik oltást is felvette, 290 ezren pedig már a negyedik oltást is kérték - tették hozzá, hangsúlyozva: az oltás felvétele továbbra is folyamatosan biztosított a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is.

Mint írták: a kórházi oltópontokon minden pénteken lehet felvenni az oltást akár időpontfoglalás nélkül is, és továbbra is lehet online is időpontot foglalni. A kormány az Ukrajnából érkező menekültek számára is biztosítja a koronavírus elleni oltás lehetőségét.

Felhívták a figyelmet: továbbra is javasolt a harmadik oltás felvétele azoknak, akik már négy hónapnál régebben kapták meg előző oltásukat. Az oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint érhetőek el az egyes vakcinák.

Az eddig beérkezett 32 millió adag vakcinából mostanáig több mint 16,8 millió adagot használtak fel első, második, harmadik és negyedik oltásra.

Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ami már beérkezett, illetve a jövőben még Pfizer-szállítmányok várhatóak.

Jelenleg is tehát bőven rendelkezésre áll az oltóanyag a megerősítő oltás felvételéhez is - írták.Emlékeztettek: az első uniós vakcinabeszerzés keretében Magyarország 10,8 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt, amely 2021 november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják. Az első uniós beszerzésen túl pedig Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag, gyermekek oltására alkalmas Pfizer-vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni.

Az első gyermekvakcina-szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Mostanáig összesen 732 ezer adag, gyermekek oltására használt Pfizer- és 16 800 adag Moderna-vakcina érkezett az országba. Az 5-11 éves gyermekek oltása regisztrációt követően történhet online időpontfoglalással kórházi oltóponton vagy a házi gyermekorvosnál - ismertették.

Felidézték, Orbán Viktor miniszterelnök 2021 decemberében jelentette be, hogy az Európai Bizottság újabb közös uniós Pfizer-vakcinabeszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Ennek nyomán Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, aminek köszönhetően 2022 második fél évére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag - ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer-oltóanyag érkezhet. A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer-oltóanyagot rendelt.

Hangsúlyozták, hogy a keleti vakcina beszerzésének köszönhetően Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság több mint 50 százalékának oltását, ezért előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása.

A Magyarország által vásárolt, egymillió ember oltásához érkezett orosz Szputnyik-vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm továbbra is elérhető - derül ki a közleményből.

"A sikeres beszerzéseknek köszönhetően Magyarország arra rászoruló országoknak is tud segíteni vakcinaadományokkal. Eddig 18 országban már közel 5 millió adag oltóanyaggal segítettük a védekezést" - fogalmaztak.

Azt is közölték: jelenleg is több mint 8,9 millió adag vakcina áll még rendelkezésre; tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez kizárólag egyéni döntés kérdése. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportok felé tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást - magyarázták.

Magyarország hosszú távú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar vakcina gyártását is tervezik - olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 11:02, csütörtök | Belföld

Agyonverte ismerősét egy szegedi férfi

A megalapozott gyanú szerint agyonverte ismerősét hétfőn egy szegedi férfi, az ügyészség indítványozta letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.

2022. Június 30. 09:52, csütörtök | Belföld

Újabb hét magyarnál igazolták a majomhimlőt

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő fertőzöttek száma Magyarországon

2022. Június 30. 09:07, csütörtök | Belföld

Hamis igazolást állított ki egy Békés megyei háziorvos

Eljárást indított a rendőrség egy Békés megyei háziorvos ellen, aki a gyanú szerint úgy állított ki igazolást egy férfinak, hogy az nem is fertőződött meg koronavírussal.

2022. Június 30. 06:00, csütörtök | Belföld

Átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek tíz Pest megyei településen

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen;